
Aranygaluska Cukor- és finomliszt nélkül
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
Regisztráció

Hozzávalók
Tésztához
-
30 dkg (300 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
-
7 dkg (70 g) búzasikér
-
25 g (fél kocka) friss élesztőVAGYegy zacskó (7 g) szárított élesztő
-
csipet só
-
1 db egész tojás (M-es)
-
2 dl (200 g) víz
-
30 g habtejszín (cukrozatlan)
-
1 ek (10 g) édesítőszer (negyedannyi típusú)
-
fél db citrom héja
-
35 g hideg vaj
Szóráshoz
-
10 dkg (100 g) dió (darált)
-
3 ek (30 g) édesítőszer (negyedannyi típusú)
-
1/2 tk (3 g) fahéj (őrölt)
-
50 g olvasztott vaj
Vaníliaöntethez
-
4 dl (400 g) víz
-
kb 4 dl (400 g) habtejszín (cukrozatlan)
-
60 g zabpehelyliszt
-
2 ek (20 g) édesítőszer (negyedannyi típusú)
-
1 csipet só
-
kb 40 ml folyékony vanília aromaVAGYízlés szerint bourbon vaníliaőrlemény

A recept
Aranygaluska készítése:
A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért valamint az édesítőt, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejszínes vizet és belereszeljük a citrom héját. Összekeverjük, majd belemérjük a vajat és a tojást.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Ezután 30 percig kelesztjük.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy, magas falú tepsit.
Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a negyedannyi édesítőszerrel, fahéjjal.
Ha megkelt a tésztánk, szaggassunk belőle kézzel nagyjából egyforma darabokat (kb. pingponglabda méretűeket).
A tésztagombócokat olvasztott vajba mártjuk, és a dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük.
Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval. Újabb 30 percen át kelesztjük.
Vaníiliasodó késztése:
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliaöntetet. Egy lábasba kimérjük a vizet és a tejszínt, beletesszük a vaníliát, majd elkezdjük melegíteni.
Míg a folyadék felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a zabpehelylisztet az édesítőszerrel és a sóval. A keveréket óvatosan a forró tejszínes vízhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Újra felforrósítjuk, és folyamatos keverés mellett addig melegítjük, míg a liszt szépen besűríti a vaníliaöntetet.
A megkelt aranygaluskát 180 °C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 30–35 perc alatt készre sütjük. A vaníliaöntettel tálaljuk.
Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek az értékek csupán becslések, amely az alapanyagok és a pontos mérések függvényében változhatnak. A megfelelő eredményhez mindig ajánlott ellenőrizni az alapanyagok pontos tápanyagtáblázatát és minden sütésnél pontos méréseket érdemes végezni.
100 g aranygaluska tartalmaz | ||
---|---|---|
Energia | 323 kcal | 1353 kJ |
Zsír | 18 g | |
Szénhidrát | 23 g | |
Fehérje | 14 g |
100 g vaníliasodó tartalmaz | ||
---|---|---|
Energia | 150 kcal | 629 kJ |
Zsír | 13 g | |
Szénhidrát | 5 g | |
Fehérje | 2 g |
receptek További receptek cukor- és finomlisztmentes kategóriában



receptek További receptek Édes kategóriában



