Aranygaluska Cukor- és finomliszt nélkül
Cukor- és finomlisztmentes

Aranygaluska Cukor- és finomliszt nélkül

Kelt tészta Édes
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Az aranygaluska egy klasszikus sütemény. Kár lenne, ha a diéta miatt ki kellene hagynunk. Az enyém annyiban más, hogy citromhéjjal és fahéjjal van megbolondítva, így egészen különleges ízélményt nyújt.

Hozzávalók

Tésztához

  • 30 dkg (300 g) teljes kiörlésű búzaliszt (BTKL)
  • 7 dkg (70 g) búzasikér
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
    VAGY
    egy zacskó (7 g) szárított élesztő
  • csipet
  • 1 db egész tojás (M-es)
  • 2 dl (200 g) víz
  • 30 g habtejszín (cukrozatlan)
  • 1 ek (10 g) édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • fél db citrom héja
  • 35 g hideg vaj

Szóráshoz

  • 10 dkg (100 g) dió (darált)
  • 3 ek (30 g) édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • 1/2 tk (3 g) fahéj (őrölt)
  • 50 g olvasztott vaj

Vaníliaöntethez

  • 4 dl (400 g) víz
  • kb 4 dl (400 g) habtejszín (cukrozatlan)
  • 60 g zabpehelyliszt
  • 2 ek (20 g) édesítőszer (negyedannyi típusú)
  • 1 csipet
  • kb 40 ml folyékony vanília aroma
    VAGY
    ízlés szerint bourbon vaníliaőrlemény

A recept

Aranygaluska készítése:

A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért valamint az édesítőt, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejszínes vizet és belereszeljük a citrom héját. Összekeverjük, majd belemérjük a vajat és a tojást. 

Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Ezután 30 percig kelesztjük. 

Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy, magas falú tepsit.

Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a negyedannyi édesítőszerrel, fahéjjal. 

Ha megkelt a tésztánk, szaggassunk belőle kézzel nagyjából egyforma darabokat (kb. pingponglabda méretűeket). 

A tésztagombócokat olvasztott vajba mártjuk, és a dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük. 

Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval. Újabb 30 percen át kelesztjük.

Vaníiliasodó késztése:

Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliaöntetet. Egy lábasba kimérjük a vizet és a tejszínt, beletesszük a vaníliát, majd elkezdjük melegíteni. 

Míg a folyadék felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a zabpehelylisztet az édesítőszerrel és a sóval. A keveréket óvatosan a forró tejszínes vízhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Újra felforrósítjuk, és folyamatos keverés mellett addig melegítjük, míg a liszt szépen besűríti a vaníliaöntetet.

A megkelt aranygaluskát 180 °C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 30–35 perc alatt készre sütjük. A vaníliaöntettel tálaljuk.

Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek az értékek csupán becslések, amely az alapanyagok és a pontos mérések függvényében változhatnak. A megfelelő eredményhez mindig ajánlott ellenőrizni az alapanyagok pontos tápanyagtáblázatát és minden sütésnél pontos méréseket érdemes végezni.

100 g aranygaluska tartalmaz

Energia

323 kcal

1353 kJ

Zsír

18 g

Szénhidrát

23 g

Fehérje

14 g

100 g vaníliasodó tartalmaz

Energia

150 kcal

629 kJ

Zsír

13 g

Szénhidrát

5 g

Fehérje

2 g

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.