Almás morzsatorta sós karamell krémmel
Hagyományos

Almás morzsatorta sós karamell krémmel

Desszert
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
Minap egy menüs helyen ebédeltünk és desszertet is kértem. Bevallom sosem ettem korábban morzsasüti-t. Evés közben úgy éreztem valami nagyon különlegeset fogyasztok. Utánaolvastam és meglepődtem, hogy mennyire egyszerű és szuper, mert kevés alapanyagból áll és pillanatok alatt összedobható süti. Kis csalafintasággal még tovább fokozható az almás morzsatorta íze.

Hozzávalók

Tortához

  • 20 dkg (200 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 130 g vaj VAGY 130 g sütőmargarin
  • 110 g kristálycukor
  • fél kg (4-5 db) alma
  • 50 g kristálycukor
  • 20 g búzafinomliszt (BL 55)
  • 1 tk fahéj (őrölt)

Sós karamell krémhez

  • 20 dkg (200 g) kristálycukor
  • 10 dkg (100 g) vaj VAGY 130 g sütőmargarin
  • 200 ml habtejszín (cukrozatlan)
  • 1 tk (3-5 g) só

Tetejére

  • kevés felvert cukrászhab VAGY kevés vaníliafagylalt

A recept

Torta:

A lisztet a vajjal és a cukorral összemorzsoljuk. Pont akkor jó, ha még kicsit darabos.

Az almát meghámozzuk, majd kicsumázzuk végül kis kockákra vágjuk. Egy kb 24 cm átmérőjű kerek formába vagy hasonló méretű szögletesbe rakjuk az almakockákat, majd megszórjuk a lisztes, fahéjas cukorral és összeforgatjuk.

Erre szórjuk az összemorzsolt „tésztát”. Én a markomban direkt összenyomtam és úgy morzsoltam rá.

Előmelegített sütőben alul- felül sütésen 180 fokon, kb 1 óra alatt szép barnára sütjük. Én a legvégén a légkeverést is bekapcsoltam, hogy piruljon kicsit a teteje.

Sós karamell krém:

Cukrot nagyon kis lángon karamellizáljuk egy edényben, ha már szép barna és nincs benne cukor, akkor beletesszük a vajat, majd ha felolvadt, akkor a beleöntjük a tejszínt és egy kiskanál sót rakunk hozzá. Tovább melegítjük alacsony lángon, amíg minden karamell feloldódik benne és bugyogni nem kezd. Amikor tejszínt rakjuk bele, akkor megkeményedik a karamell, de ne aggódjunk ez feloldódik idővel.

Amikor kihűlt kis üvegekbe tölthetjük és hűtőben sokáig eláll.

Ha kihűlés után úgy érzed, hogy sűrűbbet szeretnél, akkor legközelebb kevesebb tejszínt adagolj hozzá.

Összeállítás:

Egy tányérra teszünk a kihűlt karamell krémből, majd erre teszünk egy adag almás morzsatortát. Tejszínhabbal díszítjük az almás morzsatorta tetejét. Még különlegesebb, ha vanília fagyit rakunk rá.

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.