Almás morzsatorta sós karamell krémmel
Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.
Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!
RegisztrációHozzávalók
Tortához
- 20 dkg (200 g) búzafinomliszt (BL 55)
- 130 g vaj VAGY 130 g sütőmargarin
- 110 g kristálycukor
- fél kg (4-5 db) alma
- 50 g kristálycukor
- 20 g búzafinomliszt (BL 55)
- 1 tk fahéj (őrölt)
Sós karamell krémhez
- 20 dkg (200 g) kristálycukor
- 10 dkg (100 g) vaj VAGY 130 g sütőmargarin
- 200 ml habtejszín (cukrozatlan)
- 1 tk (3-5 g) só
Tetejére
- kevés felvert cukrászhab VAGY kevés vaníliafagylalt
A recept
Torta:
A lisztet a vajjal és a cukorral összemorzsoljuk. Pont akkor jó, ha még kicsit darabos.
Az almát meghámozzuk, majd kicsumázzuk végül kis kockákra vágjuk. Egy kb 24 cm átmérőjű kerek formába vagy hasonló méretű szögletesbe rakjuk az almakockákat, majd megszórjuk a lisztes, fahéjas cukorral és összeforgatjuk.
Erre szórjuk az összemorzsolt „tésztát”. Én a markomban direkt összenyomtam és úgy morzsoltam rá.
Előmelegített sütőben alul- felül sütésen 180 fokon, kb 1 óra alatt szép barnára sütjük. Én a legvégén a légkeverést is bekapcsoltam, hogy piruljon kicsit a teteje.
Sós karamell krém:
Cukrot nagyon kis lángon karamellizáljuk egy edényben, ha már szép barna és nincs benne cukor, akkor beletesszük a vajat, majd ha felolvadt, akkor a beleöntjük a tejszínt és egy kiskanál sót rakunk hozzá. Tovább melegítjük alacsony lángon, amíg minden karamell feloldódik benne és bugyogni nem kezd. Amikor tejszínt rakjuk bele, akkor megkeményedik a karamell, de ne aggódjunk ez feloldódik idővel.
Amikor kihűlt kis üvegekbe tölthetjük és hűtőben sokáig eláll.
Ha kihűlés után úgy érzed, hogy sűrűbbet szeretnél, akkor legközelebb kevesebb tejszínt adagolj hozzá.
Összeállítás:
Egy tányérra teszünk a kihűlt karamell krémből, majd erre teszünk egy adag almás morzsatortát. Tejszínhabbal díszítjük az almás morzsatorta tetejét. Még különlegesebb, ha vanília fagyit rakunk rá.