Air fryerben sült fánk
Hagyományos

Air fryerben sült fánk

Kelt tészta
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A szalagos fánk a farsangi időszak egyik legnagyobb kedvence, de sokan ódzkodnak a bő olajban sütéstől. Én is sokszor próbáltam sütőben elkészíteni, de az eredmény inkább bukta jellegű lett. Most viszont air fryerben sikerült elérnem azt az ízvilágot és állagot, amit az olajban sült változatnál annyira szeretünk!

Hozzávalók

Tésztához (8 db fánkhoz)

  • 25 dkg (250 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 12 g friss élesztő
  • 25 g kristálycukor
  • 125 ml tehéntej (2,8%)
  • 25 g vaj
  • 1 db tojás (M-es)

Egyebek

  • Kenéshez napraforgóolaj
  • ízlés szerint porcukor
  • ízlés szerint sárgabaracklekvár

A recept

Air fryer-ben sült fánk esetében is úgy járunk el az elején, mint a szalagos fánk esetében
A lisztet egy tálba mérjük.
A közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt.
Ráöntjük a kézmeleg, cukros tejet, majd várunk pár percet, amíg az élesztő elkezd feljönni a tej tetejére.
Egy másik tálba felütjük a tojást, majd ezt is beleöntjük a tejbe, és összekeverjük. 
Ezután beledaraboljuk a hideg vajat.
Kidagasztjuk a tésztát, majd 45 percig kelni hagyjuk.
Ha megkelt 8 egyenlő részre osztjuk. kb. 60 g/fánk

Mindegyiket gömbbé formázzuk, majd ellapogatjuk.
A megformázott fánkból 4 db-ot félretesszük kelni egy akkora sütőpapírra, amekkora az air fryerünk és egy konyharuhával letakarjuk őket. Kb. 20-30 perc alatt szépen megkel.

Amikor úgy látjuk, hogy szépen megkeltek a fánkok, de tényleg olyanok szinte mint egy kis mini felhő, akkor belerakjuk az air fryer kosarába és bőven lefujjiuk olajjal vagy lekenjük egy ecset segítségével.

A közepét óvatosan benyomjuk.

180 °C-on sütjük kb 8-10 percig. Ha szükséges, akkor fordítsuk meg és az alját is olajjal kenve süssük még pár percig.

Kihűlés után megszórhatjuk porcukorral vagy a mélyedést megtölthetjük baracklekvárral.

Hírdetés

Az én szögletes air-fryerembe ez a sütőpapír alkalmas.

Vélemények

  • Ízre, állagra , mint a hagyományos társa, de nem tocsog az olajban. Nekem 7 perc elég volt cosori dual blazeben .
    Ákosné

    Ákosné

hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.