A tökéletes házi kenyér kenyérsütőgéppel
Hagyományos

A tökéletes házi kenyér kenyérsütőgéppel

Kelt tészta Kenyér
Belépés

Lépj be, vagy regisztrálj és mentsd el kedvenc receptjeidet gyűjteményeid közé.


Regisztráció

Nézd meg a regisztrációval járó előnyöket!

Regisztráció
A frissen sült kenyér illata és íze semmihez sem fogható. Sokan azonban azért nem vágnak bele a házi kenyérsütésbe, mert időigényesnek és bonyolultnak tartják. Szerencsére a kenyérsütőgép segítségével bárki könnyedén süthet otthon finom kenyeret, anélkül hogy órákat töltene a konyhában. Ebben a cikkben bemutatom, hogyan használhatod a kenyérsütőgépedet a legjobb eredmény elérése érdekében.

Hozzávalók

  • 75 dkg (750 g) búzafinomliszt (BL 55)
  • 225 ml hideg víz
  • 225 ml hideg tehéntej (2,8%)
  • 3 tk (15 g)
  • 50 g vaj
  • 25 g friss élesztő
    VAGY
    1 csomag (7 g) szárított élesztő

A recept

Aki szeretne gyorsan és egyszerűen sütőben kenyeret sütni, de hasonló érzései vannak (mert időigényesnek és bonyolultnak tartják) azoknak a Gyökérkenyér receptemet ajánlom.

A kenyérsütés alaplépései

Alapvetőleg a Formakenyér receptemet fogtam alapul csak a mennyiségeket módosítottam 1,5 szeresre. A kisült kenyér így 1150 g körüli lesz.

Fontos a hozzávalók sorrendje:

  1. Először a folyékony hozzávalókat alulra öntjük (hideg víz, hideg tej)
  2. Ebbe szórjuk a sót.
  3. Ezután szórjuk rá a lisztet
  4. A tetejére kerül az élesztő és a hideg vaj
  5. Elindítjuk a gépet


A kenyérsütőgépen válaszd ki a legrövidebb programot. Általában van egy alap program (basic vagy white), ami 3-3.5 órát vesz igénybe. Állítsd be a kenyér méretét itt az 1 kg-osat  vagy az 1,25 kg-osat válaszd és a héj színét állítsd sötétre.

Ha van rá mód, akkor a kelesztés előtt, amikor már nem dagaszt a gép, akkor a lapátokat távolítsd el. Nálam ez 1.5 órával a program vége előtt van és a gépem csipogással jelzi. RMV felirat jelenik meg a kijelzőn.

Érdemes a lapátok eltávolítása után lenyomkodni a kenyeret úgy, hogy a közepe mélyebb legyen, így sütés után is szép formája lesz.

Miután a program lefutott, a gép jelezni fogja, hogy a kenyér elkészült. Vedd ki a kenyeret a sütőformából, és hagyd rácson hűlni, hogy a héja ropogós maradjon.

Megfelelő mennyiségek használata: Ha a tészta eléri a gép tetejét, akkor túl sok volt az alapanyag. Ilyenkor érdemes kevesebb hozzávalót használni.
Kelesztés figyelése: Ha a kenyér teteje beesik, vagy élesztő ízű lesz, akkor túlkelt. Ilyen esetben válassz rövidebb programot vagy csökkentsd az élesztő mennyiségét

A kenyérsütőgépben való kenyérsütés számos előnnyel jár:

  • Egyszerűség: Mindössze a hozzávalókat kell a gépbe tenni, és a gép elvégzi a többit.
  • Időmegtakarítás: Nem kell figyelni a dagasztásra, kelesztésre és sütésre, mert a gép mindezt automatikusan végzi.
  • Sokoldalúság: A legtöbb kenyérsütőgép különböző programokkal rendelkezik, így nemcsak kenyér, hanem tészta, lekvár és sütemények is készíthetők benne.
  • Kényelmes használat nyáron: Mivel a kenyérsütőgép egy zárt rendszerben működik, a konyha nem melegszik fel annyira, mint a hagyományos sütők használata esetén. Ez különösen előnyös a forró nyári napokon.


hírlevél Kálci receptjei a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelünkre, és első kézből értesülhetsz a legújabb receptjeimről, sütési tippekről és a megjelenő könyvekről! Ne hagyd ki az exkluzív ajánlatokat és különleges inspirációkat, amelyek segítenek még több finomságot varázsolni a konyhádba.