
Kovászolás alapfogalmak egyszerűen
Kovászos kenyér receptje:
- 200 g finomliszt
- 200 g rétesliszt
- 200 g kenyérliszt
- 400 g víz
- 250 g madre kovász
- 10 g só
- 20 g olaj
Szuper, eddig egyszerű, de mi a helyzet az eljárással? Nézzük!
Eljárás:
- 1 óra autolizálás
- Dagasztás
- Sziromhajtás
- Laminálás
- 3× coil hajtás félóránként
- Összesen 4,5 óra bulk idő
- Formázás
- 12 óra kelesztés hűtőben
Hát, elsőre mindez nekem is kínainak tűnt. De ha már ott volt a kovászom, úgy döntöttem, nem adom fel! Szép sorban utánanéztem mindennek, és leegyszerűsítve itt van, ahogy én kezdőként megoldottam.
Kovászolás alapfogalmak egyszerűen:
Autolizálás:
A liszteket és a vizet egyszerűen összekeverjük, és állni hagyjuk 1 órán át. Ez idő alatt a sikér magába szívja a vizet. Én robotgépet használok rövid szakaszokban, de kézzel is tökéletes!
Dagasztás:
Itt adjuk hozzá a kovászt, majd a sót és az olajat. Olyan, mint az élesztős tésztáknál, de más az állaga.
Sziromhajtás:
A tésztát az olajos tálban megfogjuk a szélénél, és a közepébe hajtjuk. Ezt ismételjük körbe-körbe.
Laminálás:
A tésztát vizes vagy olajos felületen nagyon vékonyra nyújtjuk, majd összehajtogatjuk, mint egy rétestésztát.
Coil hajtás:
A tészta szélét megemeljük, és ráhajtjuk a közepére. Ezt minden oldalról megismételjük. Nézz róla videót, hogy még érthetőbb legyen!
Bulk idő:
Ez a dagasztás és a formázás közötti teljes időtartam.
A KOVÁSZOS FEHÉRKENYÉR receptemnél vannak videók is az eljárásokhoz.
TIPP: Ha még nincs kovászod, itt találod az én leírásomat.