Kovászolás alapfogalmak egyszerűen

Egészségtudatos
Mint minden kezdő, én is belefutottam néhány kovászos receptbe, amelyek felsorolás jellegűek voltak, és őszintén szólva, teljesen összezavartak. Hozzáfogtam, hogy kiderítsem, mi mit jelent, és végül találtam egy olyan receptet, amit könnyen követni tudtam. Ezután már nem volt rémisztő a kovászolás!

Kovászos kenyér receptje:

  • 200 g finomliszt
  • 200 g rétesliszt
  • 200 g kenyérliszt
  • 400 g víz
  • 250 g madre kovász
  • 10 g só
  • 20 g olaj

Szuper, eddig egyszerű, de mi a helyzet az eljárással? Nézzük!

Eljárás:

  • 1 óra autolizálás
  • Dagasztás
  • Sziromhajtás
  • Laminálás
  • 3× coil hajtás félóránként
  • Összesen 4,5 óra bulk idő
  • Formázás
  • 12 óra kelesztés hűtőben

Hát, elsőre mindez nekem is kínainak tűnt. De ha már ott volt a kovászom, úgy döntöttem, nem adom fel! Szép sorban utánanéztem mindennek, és leegyszerűsítve itt van, ahogy én kezdőként megoldottam.

Kovászolás alapfogalmak egyszerűen:

Autolizálás:
A liszteket és a vizet egyszerűen összekeverjük, és állni hagyjuk 1 órán át. Ez idő alatt a sikér magába szívja a vizet. Én robotgépet használok rövid szakaszokban, de kézzel is tökéletes!

Dagasztás:
Itt adjuk hozzá a kovászt, majd a sót és az olajat. Olyan, mint az élesztős tésztáknál, de más az állaga.

Sziromhajtás:
A tésztát az olajos tálban megfogjuk a szélénél, és a közepébe hajtjuk. Ezt ismételjük körbe-körbe.

Laminálás:
A tésztát vizes vagy olajos felületen nagyon vékonyra nyújtjuk, majd összehajtogatjuk, mint egy rétestésztát.

Coil hajtás:
A tészta szélét megemeljük, és ráhajtjuk a közepére. Ezt minden oldalról megismételjük. Nézz róla videót, hogy még érthetőbb legyen!

Bulk idő:
Ez a dagasztás és a formázás közötti teljes időtartam.

A KOVÁSZOS FEHÉRKENYÉR receptemnél vannak videók is az eljárásokhoz.

TIPP: Ha még nincs kovászod, itt találod az én leírásomat. 

Vágj bele bátran, és élvezd a kovászolás minden percét!