Mi is az a héveknédli? Gyakorlatilag egy sós kalácsszerű tésztából készített kenyérféle, amit a svábok bableves mellé esznek. Neve a német hefe (élesztő) és knödl (gombóc) szavakból alakult ki. Kissé magyarosan kiejtve a hefeknödl szót kapjuk a héveknédlit. Tulajdonképpen egy gőzgombóc féle. Nagyon finom, ha nem ismered azonnal ki kell próbálnod!
A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk
A tésztát 4 részre vágjuk
Minden egyes darabot téglalappá nyújtunk
Olvasztott zsírral megkenjük a lapot, és egyenletesen megszórjuk búzadarával
Felcsavarjuk
Aztán a felcsavart tésztát megcsavarjuk
Végül „csomót” kötünk belőle.
Egy magas falú serpenyőt (pl: wok) bőven kikenünk hideg zsírral, majd a zsírt vastagon megsózzuk.
Az edénybe beletesszük a megtekert gombócokat
Lefedjük és fél órát tovább kelesztjük.
Ha a fél óra lejárt, a kezemmel középen óvatosan széthúzzuk a tésztát, és az így keletkezett lyukba beleöntünk 1 dl langyos vizet.
Újra lefedjük az edényt, és a tűzhelyre (nyílt lángra) tesszük.
Kb. 1 órán át legkisebb tűzön lassan sütjük.
45 perc után levesszük a lábasról a fedőt.
Ha már a tűpróba azt mutatja, hogy készen van a tészta, akkor feljebb kapcsoljuk a „gázt” és megpirítjuk a tésztát.
Ezután megfordítjuk és így is pirítjuk pár percig.
Sváb bableveshez tálaljuk (Katt ide a receptért)
TIPP: Én hozzú évek óta a kacsasütőmben sütöm nem hagyományos módon. Kibélelem sütőpapírral az alját és azt kenem be zsírral és sózom. Ugyan úgy belerakom a gombócokat 30 percig kelni és ha megkelt fél dl vizet öntök csak bele. Lefedem és 230 fokos sütőben sütöm 1 órán át. Utolsó 10 percre leveszem a fedőt.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept