Hagymás kifli

Ez a recept egy olyan ízbomba, amely magával ragad és elkápráztat minden falatjával. Képzeld csak el a puha tésztát, melyet a friss pirított hagyma íze emel ki minden falatban. Ez a recept nem csupán egy egyszerű péksütemény, hanem egy igazi élmény. Szóval fogjatok egy nagy tálat és kezdődjön a sütés. Készüljetek fel arra, hogy mindenki megkérdezi majd: "Hol találtad ezt a fantasztikus receptet?" Élvezzétek a frissen sült kiflik csábító illatát, és élvezzetek minden egyes falatot!

Hozzávalók 12 db kiflihez:

Tésztához:

  • 650 g búzafinomliszt (BL55)
  • 2 tk. (10 g) só
  • 2 tk. (10 g) cukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
  • 2 dl (200 g) tej
  • 1,5 dl (150 g) víz
  • 50 g hideg vaj

Hagymához:

  • 150 g vöröshagyma vagy lilahagyma
  • 30 g napraforgóolaj

A tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez
  • kevés tej

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Megvárjuk, hogy felfusson. Összekeverjük a tésztát, majd belerakjuk a vajat. Az egészet kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Dagasztás után 40 percet kelesztjük a tésztát.

Amíg kel a tészta, addig a hagymát apróra vágjuk, és egy kevés olajon üvegesre pirítjuk.

Ha megkelt a tészta kerekre kinyújtjuk. (amilyen nagyra csak tudjuk) A megsütött hagymát lecsöpögtetjük, hogy ne legyen nagyon olajos, majd a tésztára kenjük. A kört 12 körcikkre vágjuk. Mindegyik körcikket feltekerjük.

A kész kifliket szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk. 30 percig kelni hagyjuk őket, majd lekenjük őket egy kis tejjel felvert egész tojással. Amíg kelnek a kiflik, addig előmelegítjük a sütőt, gőzteret alkalmazva. 200 fokra alsó-felső sütési módon előmelegített sütőbe tesszük a kifliket kb. 15–20 percre. Akkor vegyük ki, ha már szép barna mindegyik.