Gyökérkenyér

gyökérkenyér

A gyökérkenyér az a kenyér, amit BÁRKI el tud készíteni és lenyűgözni vele a családot! Végtelenül egyszerű. Semmi kéz meleg víz, futtatás, dagasztás, kelesztés, amik mumusok szoktak lenni. Valljuk be az a legfontosabb, hogy a család elismerését elnyerje a háziasszony vagy a háziúr. Garantálom, hogy ezt megsütve biztos kapsz pár jóleső dicsérő szót és puszit. Zseniális az, hogy miután kivettük a hűtőből nincs 1,5 óra és ehetjük is.

TIPP:

Ha reggelire kell, akkor este keverjük ki a tésztát

Ha vacsorára kell, akkor reggel keverjük ki a tésztát

Ha TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL csinálnád kattints ide.

ELFELEJTETTED bekeverni? Akkor kattints az express gyökérkenyérre

Hozzávalók:

  • fél kg (500 g) búzafinomliszt (BL55)
  • 2 teáskanál só (10 g)
  • 12 g (negyed kocka) friss élesztő VAGY 3 g szárított élesztő
  • 4 dl hideg víz
  • 2 ek olaj (elhagyható, de vele tovább puha marad a kenyér)

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót. A közepére szórjuk az élesztőt. Ráöntjük a vizet (lehet hideg)

Egy falkanállal összekeverjük. Nem kell, hogy tökéletes legyen, csak ne maradjanak benne liszt csomók!

HŰTŐBEN kelesztjük lefedve egy magas falú edényben nehogy kimásszon :)

MINIMUM 6 órát, MAXIMUM 12 órát töltsön bent a hidegben

kelesztés után gyökérkenyér

Hűtőből kivéve jól megszórjuk liszttel és lisztes kézzel kikapargatjuk a bőven lisztezett pultra. Nagyon ragad!!!! Nem baj ilyennek kell lennie.

Elfelezzük a tésztát. Egyik felét félrerakjuk

A másik felét kilapogatjuk bőven lisztezve lisztes kézzel.

TIPP: Ha szeretnénk, akkor ilyenkor mehet rá az olívabogyó vagy egyéb finomság (szárított paradicsom, pirított hagyma, tökmag) 

Feltekerjük és megtekerjük- Lásd a videón!

LISZTEZETT szilikonos sütőpapírra tesszük (ha nem lisztezzük meg akkor félő, hogy ráragad) 

TIPP: Én újrahasznosítható sütőpapírt használok. Nagyon gazdaságos, hiszen évekig használható és mindemellett környezetbarát megoldás! Beszerezhetitek Süssvelem Webáruházból

A tetejét is megszórjuk liszttel

A másik adag tésztával is ugyan így járunk el.

Egy konyharuhával letakarjuk

kelesztés előtt gyökérkenyér

40 percig a tepsin kelesztjük

A kelesztés alatt előmelegítjük a sütőt 210 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy hőálló tálban vizet rakunk a sütő aljába

Ha megkelt, akkor betoljuk a forró sütőbe és szép barnára megsütjük.

kb. 30 perc alatt sül meg a gyökérkenyér, de ez sütő függő.

kisült gyökérkenyér

Kívül ropogós belül puha. Jó étvágyat hozzá!

kisült olivás gyökérkenyér

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Értékelések

Jelenleg nincs leadott értékelés.
Értékelés: