A történetem ott kezdődött, hogy hirtelen felindulásból vettem egy melegszendvics sütőt. Ez van ha az ember lánya beszabadul 2 hetente a boltba. Nem bírtam ellenállni és már a számban éreztem gyermekkorom "ragasztott" szendvicsének ízét. Igen volt anyukámnak is ilyen szerkezete és én így neveztem eme gasztro művet. No de ugyebár ehhez formakenyér illik a leginkább így kézenfekvő volt, hogy új receptet kell csinálnom. A toast kenyér egy tömörebb tésztájú, vékony puha héjú kenyérféle így egyből a császárzsemlém jutott eszembe. Már csak a kb. 30*11 cm-es püspökkenyér formám méretéhez kellett igazítanom a mennyiségeket és készen is volt a tökéletes formakenyér, ami pont illik az új szendvicssütőm méretéhez. Így már készülhetnek is a friss és ropogós sajtos-sonkás toastok :)
Ez a recept jól használható kenyérsütő géphez is bevált már sok követőmnek.
Hozzávalók:
Recept:
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.
Egy kb 30*10 cm-es püspökkenyér formát kivajazunk és belisztezünk. (Mint a piskótánál)
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd azonnal a püspökkenyérformába nyomkodjuk.
Így is 40 percig kelesztjük. (Legyen púpos a tésztánk)
180 fokra előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen.
A sütő aljába tetszünk vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kenyér felületét.
Kb 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből azonnal rácsra borítjuk és adunk neki megint egy kis vizes spriccelést. Hideg helyre tesszük hűlni.