Felhő pogácsa

Imádom a szájhagyomány útján terjedő recepteket. Nagyon nagy szerencsém volt pár napja, amikor az egyik Adventi ablaknyitásnál megvendégeltek minket pogácsával. Annyira finom volt, hogy teljesen ledöbbentem. Azonnal a recept felől érdeklődtem a háziasszonynál. Azt válaszolta, hogy anyukám diktálta fogalmam sincs mi volt a recept. Természetesen a következő kérdésem az volt, hogy lediktálja nekem is? Már másnap megkaptam és azonnal ki is kellett próbálnom. Összetevők alapján elmondhatom, hogy a Luca pogácsa receptem majdnem pont ilyen összetételű csak, abban nincs reszelt sajt. Szinte hihetetlen, hogy mennyivel finomabb és légiesebb ez a pogácsa annál. Gondolkodtam mi legyen a neve, de méltán kiérdemelte a felhő pogácsa elnevezést.

Hozzávalók: kb. 85 db 4 cm-es pogácsához

  • 65 dkg (650 g) búzafinomliszt
  • 25 dkg (250 g) margarin vagy vaj
  • 20 g (4 tk.) só
  • 25 g (fél kocka) élesztő
  • 5 g (1 tk.) cukor
  • 1 dl (100 g) tej
  • 1 db egész tojás (M-es)
  • 165 g tejföl
  • 10 dkg (100 g) reszelt  sajt
  • 1 db tojássárgája a kenéshez

Recept:

A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, belekeverjük a sajtot, majd a közepébe mélyedést készítünk, és ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Hagyjuk felfutni, majd belerakjuk a tejfölt és a tojást. Kidagasztjuk a tésztát. Nem baj ha nem válik el az edény falától. Mivel zsíros tészta akkor is össze tudjuk szedni. Ne tegyünk bele több lisztet! Meleg helyen 30 percig kelesztjük. Kinyújtjuk és háromszor meghajtogatjuk a megkelt tésztát. A hajtogatások között 20 percig pihentetjük. Amikor készen van az utolsó hajtogatás is, kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Megkenjük tojássárgájával, majd megszórhatjuk apróra vágott tökmaggal (egyéb magvakkal) vagy reszelt sajttal. Ha szeretnénk a tetejét is megsózhatjuk nagyon finom lesz tőle.

Miután a tepsibe tettük szilikonos sütőpapírra a pogácsákat, még addig kelesztjük, amíg melegszik a sütő (kb. 15-20 perc)

TIPP: Én újrahasznosítható sütőpapírt használok. Nagyon gazdaságos, hiszen évekig használható és mindemellett környezetbarát megoldás! Beszerezhetitek Süssvelem Webáruházból

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt pirosra sütjük a felhő pogácsákat.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept