Fekete-erdő torta

fekete-erdő torta

Édesanyám kedvenc tortája a fekete-erdő torta. Mindenképpen szerettem volna elkészíteni neki a születésnapjára. A sima tejszínhabos verziónál valami többre vágytam. Fogtam minden bevált receptemet a csoki torta piskótáját és a krémjét, valamint a meggy pite receptemet. A végeredmény egy nagyon finom pihe-puha, krémesen savanykás torta lett, ami nagyon ízlett anyunak.

Hozzávalók 26 cm-es tortához

Krémhez:
Piskótához:
Meggyes réteghez:
  • 350 g töltő tömegű meggybefőtt
    • 350 g meggy
    • 330 g meggybefőtt leve
  • 2 csomag vaníliás pudingpor (80 g)
  • 30 ml kingston rumaroma vagy meggy likőr

Díszítéshez:

Recept:

Legelőször a krém főzött részét készítjük el

A tejet a  liszttel robotgéppel elkeverjük, majd közepes lángon folyton keverve összefőzzük. Én a robotgép alacsony fokozatán kevertem végig. Nem kell megijedni nagyon kemény nyúlós valami lesz belőle. Félrerakjuk hűlni.

Utána a piskótának állunk neki

Szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját a cukorral és a langyos vízzel habosra verjük, úgy hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad. Nem maradhat benne cukor kristály, mert akkor az megolvad sütés közben és tönkreteszi a piskótát.

Belekeverjük a sütőporos, kakaós lisztet. Ebbe a sárgájás keverékbe beleforgatjuk a fehérjét óvatosan. Olajjal kikent, lisztezett tortaformába rakjuk vagy tapadásmentes tortaformát választunk.

Az általam használt szív alakú TAPADÁSMENTES formát a SÜSS VELEM webáruházban itt megvásárolhatjátok!

Fele mennyiségű (485 g) tésztát rakjuk a formába és kb. 30 perc alatt 180 oC-on megsütjük (tűpróba). Ha kihűlt, akkor a másik adagot is kisütjük ugyan ilyen módon. Még jobb ha két egyforma méretű formába rakjuk és egyszerre sütjük ki. Tortafűrésszel vagy éles késsel félbevágjuk mindkét piskótát!

A meggyes krémet is elkészítjük

A meggybefőttet leszűrjük, majd a levébe belerakjuk a pudingporokat és megízesítjük a rumaromával. Csomómentesre keverjük, végül belekeverünk kb. 250 g-ot a lecsepegett meggyből és állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik és ki nem tisztul a színe (áttetszőbbé válik). Ekkor botmixerrel összeturmixoljuk és így keverjük bele a maradék kb. 100 g meggyet. Félrerakjuk hűlni.

A krém másik felét is elkészítjük.

A hideg margarint a porcukorral habosra verjük robotgéppel és vanília aromával vagy kivonattal ízesítjük. Ehhez keverjük a korábban elkészített teljesen kihűlt (alaposan átkevert) főzött krémet. Fontos, hogy tényleg hideg legyen, mert különben felolvad a margarin és szétesik a krém. Lehűtjük az egész krémet egyben! Ha langyos, akkor kezelhetetlen, ha hideg akkor meg nem lehet kenni. Erre figyeljetek! Ha kihűlt a főzött krémünk, akkor óvatosan belekeverjük a felvert Hulala habot.

Összeállítjuk a süteményt

A félbevágott piskótákból egy lapot megkenünk a meggyel, majd eldobható habzsák segítségével nyomunk rá a krémből, erre megy egy piskóta aztán megint meggy, majd krém stb...... Legvégül piskótával zárjuk.

Az egészet felvert Hulala habbal díszítjük, majd megszórjuk csokoládé forgáccsal és egész szem meggyekkel dekorálhatjuk.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept