Édesanyám kedvenc tortája a fekete-erdő torta. Mindenképpen szerettem volna elkészíteni neki a születésnapjára. A sima tejszínhabos verziónál valami többre vágytam. Fogtam minden bevált receptemet a csoki torta piskótáját és a krémjét, valamint a meggy pite receptemet. A végeredmény egy nagyon finom pihe-puha, krémesen savanykás torta lett, ami nagyon ízlett anyunak.
Díszítéshez:
Legelőször a krém főzött részét készítjük el
A tejet a liszttel robotgéppel elkeverjük, majd közepes lángon folyton keverve összefőzzük. Én a robotgép alacsony fokozatán kevertem végig. Nem kell megijedni nagyon kemény nyúlós valami lesz belőle. Félrerakjuk hűlni.
Utána a piskótának állunk neki
Szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
A tojások sárgáját a cukorral és a langyos vízzel habosra verjük, úgy hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük, amíg a cukor el nem olvad. Nem maradhat benne cukor kristály, mert akkor az megolvad sütés közben és tönkreteszi a piskótát.
Belekeverjük a sütőporos, kakaós lisztet. Ebbe a sárgájás keverékbe beleforgatjuk a fehérjét óvatosan. Olajjal kikent, lisztezett tortaformába rakjuk vagy tapadásmentes tortaformát választunk.
Fele mennyiségű (485 g) tésztát rakjuk a formába és kb. 30 perc alatt 180 oC-on megsütjük (tűpróba). Ha kihűlt, akkor a másik adagot is kisütjük ugyan ilyen módon. Még jobb ha két egyforma méretű formába rakjuk és egyszerre sütjük ki. Tortafűrésszel vagy éles késsel félbevágjuk mindkét piskótát!
A meggyes krémet is elkészítjük
A meggybefőttet leszűrjük, majd a levébe belerakjuk a pudingporokat és megízesítjük a rumaromával. Csomómentesre keverjük, végül belekeverünk kb. 250 g-ot a lecsepegett meggyből és állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik és ki nem tisztul a színe (áttetszőbbé válik). Ekkor botmixerrel összeturmixoljuk és így keverjük bele a maradék kb. 100 g meggyet. Félrerakjuk hűlni.
A krém másik felét is elkészítjük.
A hideg margarint a porcukorral habosra verjük robotgéppel és vanília aromával vagy kivonattal ízesítjük. Ehhez keverjük a korábban elkészített teljesen kihűlt (alaposan átkevert) főzött krémet. Fontos, hogy tényleg hideg legyen, mert különben felolvad a margarin és szétesik a krém. Lehűtjük az egész krémet egyben! Ha langyos, akkor kezelhetetlen, ha hideg akkor meg nem lehet kenni. Erre figyeljetek! Ha kihűlt a főzött krémünk, akkor óvatosan belekeverjük a felvert Hulala habot.
Összeállítjuk a süteményt
A félbevágott piskótákból egy lapot megkenünk a meggyel, majd eldobható habzsák segítségével nyomunk rá a krémből, erre megy egy piskóta aztán megint meggy, majd krém stb...... Legvégül piskótával zárjuk.
Az egészet felvert Hulala habbal díszítjük, majd megszórjuk csokoládé forgáccsal és egész szem meggyekkel dekorálhatjuk.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept