Fehér cipó vasedényben sütve

20190525_004520.jpg

Csodaszép 1 kg-os fehér cipó-t süthetünk, ha van egy 26 cm átmérőjű kerek fedeles vas lábasunk és egy jó receptünk. Receptem van, a lábast nektek kell beszerezni hozzá.

Ha nincs ilyen edényzetünk, de van kacsasütőnk, akkor FEHÉR KENYÉR receptemre kattintsatok át. Ha az sincs, akkor tepsin is süthetitek az EGYSZERŰ FEHÉR KENYÉR recept leírása szerint.

Hozzávalók:

  • 65 dkg (650 g) BL 55 búzafinomliszt
  • 1 ek búzasikér (20 g) (elhagyható)
  • 10 g (2 teáskanál) só - A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl (350 g) víz
  • 30 g olaj (amilyet szeretnél, napraforgó, oliva stb....)

 Recept:

Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért, majd belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.

A vizet megmelegítjük olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni és ráöntjük az élesztőre, majd belemérjük az olajat is. 

Kidagasztjuk a tésztát.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk kelni 20 percet, ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig kelni a tésztát. Összesen 40 percig kelesztjük.

Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és cipóvá azaz kerek kenyérré formázzuk.

A vasedényhez illő méretű sütőpípír darabot levágunk és rárakjuk a cipót. Letakarjuk egy konyharuhával és kelni hagyjuk 20-30 percet.

Közben bemelegítjük a sütőt 230 fokra alul felül sütésen úgy, hogy a vasedényt is berakjuk a fedő nélkül.

Amikor letelt a 20-30 perc, akkor lespricceljük vízzel a kenyeret és egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét tetszés szerinti mintában.

Ezután egy gyors mozdulattal beleemeljük a forró vasba a kenyeret a sütőpapírt fogva, majd rárakjuk a fedőt.

Ezután mehet a sütőbe sülni 40 percre, majd végül fedő nélkül kb 10 percet, de inkább azt írom, hogy addig amíg meg nem pirul.

Kivesszük, majd átrakjuk egy rácsra és azonnal lesprícceljük vízzel, majd minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérsékletkülönbség miatt szépen cserepesedjen a felülete.

Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön a fehér cipó-nk. Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete :)

TIPP: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki, hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk, akkor nézzünk ki egy programot, ami az elején dagaszt, és rakjuk bele a tésztát. majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Értékelések

5
order glucophage - buy generic glucophage order precose online cheap
Értékelés: