Van egy csíkos kifli receptem elmentve, amiből gondoltam csinálok fatörzs kifli-t. Kicsit alakítottam a recepten, mert rengeteg az a tészta mennyiség és első próbálkozásra púposan tele lett a tepsim :)
Sok visszajelzést kaptam, hogy nem mindig sikerül a recepttel jó kiflit sütni, így kicsit alakítottam rajta. MÓDOSÍTOTT RECEPT található a bejegyzésben.
A fehér tészta hozzávalóval dolgozva csak a lisztet kimérjük és belerakjuk a csipet sót. A közepébe mélyedést készítünk és oda morzsoljuk az élesztőt.
A tejet a tejszínnel összekeverjük és meglangyosítjuk, majd feloldjuk benne a cukrot. A cukros tejet ráöntjük az élesztőre. Belerakjuk a tojássárgáját és az olajat. Egyneművé dagasztjuk.
Ugyan így járunk el a kakaós tésztával is külön.
Mindkettőt letakarva kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
35-40 g körüli darabokat fogunk mindkét tésztából és egyesével golyókat formázunk belőlük. (10-10 db)
Egy sima golyóra egy kakaósat rakunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra.
Feltekerjük úgy, hogy a világos legyen kívül és a szélénél óvatosan összecsipkedjük a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon ki. Ezt az illesztést rakjuk alulra.
Sütőpapíros tepsire pakolva duplájára (kb. fél órát) kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra alul felül sütésen.
Lekenjük a tojás fehérjével a kifliket, majd éles pengével bevágjuk kb a feléig.
15-20 perc alatt szép barnára sütjük a fatörzs kifli-ket.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept