Egy barátnőm osztotta meg ezt a fahéjas csavart kalács receptet. Amilyen szép és bonyolultnak látszik olyan egyszerű elkészíteni. Bátran ajánlom vendégvárónak. Mindeki oda lesz érte.
Én kicsit átalakítottam és megcsináltam kakaósban is. Így egy tésztából egyből két ízt tudunk az asztalra varázsolni. Nagyon finom puha tésztája van és krémes a tölteléktől. A kakaós olyan, mintha szaftos KAKAÓSCSIGA lenne, a fahájsat nem tudom mihez hasonlítani azt meg kell kóstolnotok.
A lisztet egy tálba mérjük beletesszük a csipet sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tej és tejszín keverékét. Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő. Beleütjük a tojást, majd belemérjük az olajat.
Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához.
Összesen 40 percig kelesztjük. 20 percnél kicsit újragyúrjuk és újabb 20 percig hagyjuk kelni.
Elfelezzük a tésztát és meggömbölyítjük, majd mindkettőt kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak bírjuk.
Megkenjük az egyiket a fahéjas a másikat a kakaós töltelékkel és feltekerjük.
Hosszában kettévágjuk úgy hogy az egyik végét nem vágjuk végig teljesen.
Egyik végén összecsípjük, majd összefonjuk (csvarjuk) úgy, hogy a vágott oldala mindig kifelé nézzen.
Szilikonos sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába rakjuk kelni 45 percre.
A másik kalácsot is elkészítjük az előzőekhez hasonlóan.
Időközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul felül sütésen.
Forró sütőben 30-45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Hűlés után kiemeljük a formából és leszedjük a sütőpapírt róla.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.