Friss ropogós gyökérkenyér, ami 2 óra alatt elkészül!
Nagyon sok üzenetet kapok azzal kapcsolatban, hogy a gyökérkenyeret hűtőztetés nélkül meg lehet-e csinálni. Eddig inkább ajánlottam a Focaccia receptemet, amivel egy óra alatt lehet kenyeret sütni, de most inkább kidolgozam egy express gyökérkenyér verziót nektek.
Nagyon nagy különbség nincs a hagyományos Gyökérkenyérhez képest, mindössze kevesebb és langyos vízzel kell dolgozni, valamint több élesztővel és meleg helyen kell keleszteni.
Remélem lesz, akinek ez a recept is elnyeri a tetszését!
A lisztbe belekeverjük a sót, majd egy mélyedést alakítunk ki a közepében.
Ide morzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a kellemes kézmeleg vizet.
Hagyjuk kb 10 perc alatt felfutni. (A szárított élesztőt nem kell futtatni) Beleöntjük az olajat , majd alaposan összekeverjük.
Nagyon ragadós a tészta. (Olyan, mint a piaci lángosé)
Körbelocsoljuk olajjal és egy gombóccá alakítjuk olajos kézzel.
Letakarva kb. 30 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.
Ha megkelt, akkor lisztezett pultra borítjuk, kilapogatjuk, feltekerjük és megtekerjük. Kilapogatáskor rakhatunk rá olajbogyót, hagymát vagy amit szeretnénk!
Formázást a hagyományos gyökérkenyérhez hasonlóan végezzük, ami látható a videón.
Én ezt most nem vettem ketté, de lehet két kisebbet is sütni, mint a hagyományos verziónál.
Kb 30 percig kelesztjük szobahőmérsékleten szilikonos sütőpapírra helyezve.
210 fokos, gőzzel telített sütőtérben sütjük. (Egy edényben vizet rakunk a sütő aljába, hogy együtt melegedjen vele és gőz képződjön a sütőben)
Az egyben sütött express gyökérkenyér 40 perc alatt lett szép piros nálam. A felezett kenyérnek elég a 30 perc is általában.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.
Ha kíváncsi vagy a recept tápanyag értékeire, akkor kattints a SajátRecept oldalára.