Nagy kedvence a családnak és a követőimnek is a nappali kelesztésű sajtos stangli recept. Sokan kérdezték, hogy éjszakai kelesztéssel működik-e így született meg az éjszakai kelesztésű sajtos stangli. Pihe puha tésztája van és a legjobb variáció szendvicsnek. Ez az a tészta, ami a leginkább hasonlít a a bolti “felfújt” pékárukhoz.
Ha hagyományos zsemlét sütnél inkább, vagy csak tej és tojásmentes receptet keresel válaszd a VIZES ZSEMLE receptemet.
Ha diétázol, akkor próbáld ki a TELJES KIŐRLÉSŰ lisztből készült változatomat.
Berakom segítségnek a nappali kelesztésű verziót nektek videón!
A lisztet kimérjük megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. A tojássárgáját és az olajat is beleöntjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt.
Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.
6 felé vágjuk a tésztát (kb 100 g) és gombócokká formázzuk.
Stanglikat formázunk belőle vékonyan olajozott pulton. Lásd videó!
Tipp: Ha az “S” betűs szupermarket híres óriási stanglijára vágyunk, akkor csak ketté osszuk el a tésztát.
Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kifliket. Letakarjuk folpackkal vagy alufóliával. Éjszakára hűtőbe (4-8 fok) vagy hideg helyre tesszük a tepsit.
Reggel amikor felébredünk kirakjuk a tepsit szoba-hőmérsékletre és 40 percig kint hagyjuk, hogy melegedjen. (rajta marad a folpack) Közben 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen úgy, hogy a sütő aljába vizet helyezünk egy tálba, hogy gőz képződjön a sütőben.
Ha megkelt megkenjük a vízzel kikevert tojássárgájával és megszórjuk sajttal.
Ha felmelegedett a sütő, akkor betoljuk a tepsit. Ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik.
Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki a stangli és finom ropogós héja keletkezik.
TIPP: Ha nincs légkeverésed, akkor végig 210 fokon süsd a stanglikat
TIPP: A megmaradt tojásfehérjékből készíts Diós Búrkiflit
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept