Úgy vettem észre, hogy az öregtészta, a fedeles jénai és a dagasztás szavak sokakban félelmet keltenek és nem állnak neki kenyeret sütni. Ezért gondoltam csinálok egy receptet, amit mindenki meg tud sütni 3 óra alatt, csak a legegyszerűbb összetevőkből, kézzel dagasztva, villanysütőben, fedeles edény nélkül. Ez a fehér kenyér kezdőknek.
Ha még úgy érzed erre nem állsz készen, akkor süss GYÖKÉRKENYERET
Ha diátázol, akkor válaszd a TELJES KIŐRLÉSŰ KENYERET vagy a ZABPELYHES KENYERET
Fogjuk a mérlegünket- nem nem jó érzésre, mert úgy nem lehet kenyeret sütni (Persze aki már ezret sütött az tud, de az nem ezt a receptet fogja nézni)
Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe.
A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.
Ezt ráöntjük az élesztőre, majd várunk 5 percet. (futtatjuk az élesztőt)
Belemérjük az olajat is.
Egy fakanállal összekeverjük az egészet.
Kiborítjuk a konyhapultra és elkezdjük gyúrni. - Ez melóigényes, de megéri. Amikor már leszakadt a vállunk akkor hagyjuk, hogy a gyerekek is játszanak vele kicsit. Nagyon fogják élvezni. Gyurma helyett tökéletes délutáni játék. Aztán folytatjuk addig, amíg olyan szép sima nem lesz és a karunk már tényleg leszakadni készül. (Ez a dagasztás kézi változata) TIPP lent
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk állni (kelni) 20 percet.
Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig állni (kelni)
Amikor letelt az idő akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra. - Gyerekek ezt is nagyon szokták élvezni. - A lyukak úgyis eltűnnek a formázáskor nem kell pánikolni nem tudják tönkretenni.
Na most jön a cipó formázása. Nézd meg a videót az a biztos! Egy fontos, hogy ne legyen szoros, szóval csak lazán tekerjük fel. Igyekezzünk ne nagyon lisztezni csak ami nagyon szükséges.
Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapíral leterített tepsire rakjuk és megint a konyharuhával letakarva állni hagyjuk kb. 20 percet. De mindenképpen várjuk meg míg duplájára növekszik.
Közben bemelegítjük a sütőt 230 fokra alul felül sütésen. Az aljába egy fém edénybe sok vizet rakunk.
Amikor letelt a 20 perc, akkor a lespricceljük vízzel a kenyeret.
TIPP: Erre nekem egy ilyen 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan.
Egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen.
Ezután mehet a sütőbe sülni kb egy órára, de inkább azt mondom, hogy addig, amíg a kellő színt el nem éri.
Kivesszük majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük vízzel megint.
Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete :)
Ennyi volt a fehér kenyér kezdőknek recept. Ha van egy nagy fedeles hőálló edényed, akkor kattints IDE
TIPP: Ha csak egy nagyméretű sütőzacskót tudunk venni, akkor abba tegyük bele a kenyeret formázás után és spricceljünk bele vizet (a zacskóba), már sokat dob a kenyér héjának minőségén. Ha van bármilyen fedeles edényünk pl kacsasütő vagy hasonló, akkor abba rakjuk bele. Így elkerülhető, hogy vastag kemény héja legyen.
TIPP 2: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki, hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk, akkor nézzünk ki egy programot, ami az elején dagaszt, és rakjuk bele a tésztát, majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.