Donut, doughnut vagy amerikai fánk ki, hogy ismeri. Az biztos, hogy egyre több helyen kapni kicsiny hazánkban is és a gyerekeim meg vannak érte bolondulva. Így hát, ha nem szerettem volna, hogy a pénztárcám gyors úton üressé váljon ki kellett dolgoznom a receptet. Próbálkoztam több verzióval, de eddig ez lett a legjobb.
Egyéb OLAJBAN SÜLT KELTTÉSZTÁK itt elérhetőek.
A lisztet egy tálba szitáljuk
A közepébe mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt
Ráöntjük a langyos vizes, cukros, tejfölös tejet
Ebbe öntjük az olvasztott vajat és ütjük bele a tojást
Kidagasztjuk és 45 percig kelni hagyjuk
Ha megkelt kinyújtjuk lisztezett felületen ujjnyi vastagra és kiszaggatjuk egy nagyobb pohárral (8,5 cm), majd a közepét egy kisebbel (3 cm)
Félrerakjuk kelni a karikákat kb 20 percig.
TIPP: A közepéből kiesett köröket sütőpapírra helyeztem és közepére baracklekvárt téve 200 fokos sütőben megsütöttem olaj nélkül.
A többi maradék tésztát pedig újragyúrtam, 15 percig kelesztettem, majd kinyújtás után háromszögeket vágva olajban kisütöttem.
Amikor úgy látjuk, hogy szépen kerekednek a fánkok, akkor bő forró olajban kisütjük kb 200 fokon. Szinte pár másodperc alatt barnul az egyik oldaluk és már fordíthatjuk is meg.
TIPP: Kivettem az olajsütőmből a rácsot és 190 fokra tekerve egyenletes hőmérsékleten tudtam sütni a fánkokat
Kihűlés után megszórjuk porcukorral, vagy bevonjuk csokival vagy cukormázzal és ízlés szerint díszítjük.
CUKORMÁZ: Átszitált porcukorba kiskanállal adagolunk vizet vagy citromlevet, addig amíg folyékony, de nem túl folyós állagot nem kapunk.
CSOKIMÁZ: 100 g margarin, 100 g kristálycukor, 2 púpos evőkanál (30 g) holland kakaópor, 2 evőkanál (40 g) tej. Egy lábasba mérjük őket, majd óvatosan felmelegítjük, ha felolvadt a margarin, akkor nagyobb hőfokon egy kicsit hagyjuk bugyogni. Folyamatosan kevergetjük. Ha szép fényes a keverékünk, akkor leveszük a tűzről
BANÁNOS MÁZ: Egy érett banánhoz 200 g porcukrot adunk és botmixerrel egyneműsítjük.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.