Az olivás kifli tésztája nagyon sokrétű, így felhasználható édes péksütemények készítésére is. Én most diós sárgabarack lekváros verziót csináltam és rózsának formáztam így született meg a diós sárgabarackos rózsa. Nem kimondottan édes így kifejezetten beleszerettem. (nem vagyok édesszájú)
OLIVÁS KIFLI tésztája is ugyan ez így párhuzamosan is készíthető a két péksütemény.
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt.
Ráöntjük a kézmeleg vizet és tejet is. Belerakjuk két tojás fehérjét és az olajat is.
Kidagasztjuk a tésztát. Nagyon ragad! Ne várjuk, hogy elváljon az edény falától! Ne dagasszunk hozzá plusz lisztet!
Ha homogén a tészta, akkor beledagasztunk 10 g puha vajat. Vajas kézzel elválasztjuk az edény falától a tésztát, majd letakarva 45 percig kelesztjük.
Ha letelt az idő lisztezve kivesszük a tálból és bőven lisztezett pultra öntjük, majd átdolgozzuk kicsit.
12 részre osztjuk, (100 g/db) golyót gyúrunk belőle. Közben is bőven lisztezzük folyamatosan.
Kb 15*30 cm-esre nyújtjuk lisztezett pulton. Nagyon vékonyra kell nyújtani. Kicsit olyan érzése van a végén az embernek, mintha rétestészta lenne.
Sárgabarack lekvárral megkenjük, megszórjuk darált dióval. Ha kimondottan édes süteményt szeretnénk, akkor keverjük be porcukorral a diót.
Feltekerjük a hosszabbik felénél fogva. A tekercset hosszában félbevágjuk, majd összetekerjük a két oldalt úgy, hogy a vágási felület kifelé forduljon.
A végét alulra tekerve feltekerjük az egész fonatot. A végét hozzácsípjük a tekercs oldalához.
Sorban szilikonos sütőpapírra rakjuk őket.
A tojássárgájához egy evőkanál tejet adunk és a keverékkel lekenjük mindegyik diós sárgabarackos rózsa tetejét.
Megszórjuk őket darált dióval.
20 percet kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
180 fokon sütjük alul felül sütésen kb 15-20 percet, úgy hogy vizet rakunk egy edényben a sütő aljába. Ha már megpirult a széle és szép színt kapott jó is lesz.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a youtube csatornámra is az alábbi linkre kattintva.