Egyszerűen imádom a zserbó-t. De mióta diétázok nem ettem. A karácsonyt vétek lenne végigcsinálni zserbó nélkül így úgy döntöttem sütök magamnak egy cukor és fehérliszt mentes verziót. Cukorbetegeknek és inzulin rezisztenseknek is alkalmas és nagyon finom. A tészta sötétebb mivolta miatt nem olyan látványos és a csokimáz is matt lesz cukor nélkül, de ízre hozza azt amit kell.
Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Csokimáz:
Recept:
A vizet meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet és a sikért a zsírral összemorzsoljuk. Ha megvan, akkor hozzáadjuk az édesítőt belerakjuk a sót és a sütőport. Összekeverjük. Beleöntjük a felfutott élesztős vizet. Beleütjük a két tojást. Az egész tésztát összedolgozzuk.
A tészta tömege kb 1,3 kg lesz. 3 db 450 g-os gombóccá vesszük szét. 2 szilikonos sütőpapír lapot levágunk akkorára, amekkora a gáztepsink mérete. Egyik gombócot rúddá nyújtjuk, majd a sütőpapír méretére kinyújtjuk. Nagyon vékony lapot fogunk kapni!
TIPP: Én újrahasznosítható sütőpapírt használok. Nagyon gazdaságos, hiszen évekig használható és mindemellett környezetbarát megoldás! Beszerezhetitek Süssvelem Webáruházból
Sütőpapírral együtt a gáztepsibe rakjuk.
Megkenjük jó alaposan édesítőszerrel főzött sárgabarack lekvárral. (kb 300-375 g) Ne sajnáljuk!!!
A darált diót összekeverjük az édesítőszerrel és a fele mennyiséget (150 g) rászórjuk a lekvárra egyenletesen.
A következő lapot is kinyújtjuk úgy, mint az elsőt a sütőpapíron. A sütőpapírral együtt felemeljük és rárakjuk a dió tetejére a tésztás felével lefelé. Ha jó helyen van, akkor a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk.
A tésztát ismét megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval. A 3. tésztát is kinyújtjuk és rárakjuk. Megszurkáljuk villával teljesen az aljáig!
Képen felül a hagyományos alul a diétás tészta látható
180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 45 percig. Addig, amíg szép aranybarna színt nem kap a teteje!!!! A végén a villákat újra beleszúrjuk a lyukakba, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
Elkészítjük a csokimázat. A tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk. A tűzről lehúzva belerakjuk a csolokádét és teljes felolvadásig keverjük. Ezt simítjuk még melegen a kihűlt zserbó tetejére. Szilárdulásig hűtőbe rakjuk.
Ha teljesen kihűlt az egész sütemény, akkor levágjuk a széleket, majd a maradékot kb. 4 cm széles csíkokra vágjuk, majd ezeket a csíkokat kb. 2 cm szélesre vágjuk.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept