Van egy szuper túrógombóc receptem, de azt a diéta miatt nem ehetem. Természetesen nem mondok le róla, ezért kidolgoztam a diétás túrógombóc receptjét. Férjem nagyon kritikus, eddig nem ízlett neki szinte semmi diétás ételem, de most erre azt mondta, hogy megtévesztésig hasonlít a cukros verzióra.
Az én alapanyagaimmal 3 adagra elosztva a teljes mennyiséget, hogy a túrót ne kelljen számolni 72 g CH a teljes mennyiség így 24 g CH/ adagra jön ki, ami 6 g CH/gombóc. A zsemlemorzsa pirítása gyorsítja a felszívódást így reggelire és vacsorára nem ajánlom.
Gombóc (12 db): 4 gombóc/adag
Forgatáshoz:
Nálam a zsemlemorzsából összesen 34 g ragadt rá a 12 gombócra. (65 g/ 100 g CH, emiatt kb 22 g CH)
Öntethez: 3 adaghoz
Összekeverjük a gombóc hozzávalóit, majd hűtőben hagyjuk állni legalább 1 órát.
Amíg állnak a gombócok, addig zsemlemorzsát pirítunk olajon. Vigyázzunk nehogy odaégjen.
Az édes tejfölt is elkészítjük úgy hogy a tejfölbe belekeverjük az édesítőt.
Ezután 32-33 g-os golyókat formázunk a tésztából.
Forró (gyöngyöző) vízben kifőzzük. Ha nem elég meleg a víz akkor csak ázik a gombóc és szétfő. Nem kevergetjük! Esetleg ha letapad, akkor finoman megmozdítjuk a gombócot egy kanállal.
Ha már feljöttek a gombócok a víz tetejére és még főzzük 2 percig. Szűrőkanállal a zsemlemorzsára szedjük.
Ha kicsit hűlt csak akkor forgatjuk bele a zsemlemorzsába. Ha egyből forgatjuk, akkor előfordulhat, hogy összetörik. Csak rázogassuk a serpenyőt és szépen beleforognak a gombócok.
Édes tejföllel tálaljuk a diétás túrógombóc-ot.
DIETETIKUS AJÁNLÁSA: Ha fogyni is szeretnénk, akkor öntetnek válasszunk inkább görög joghurtot és zsemlemorzsa helyett zabpelyhet pirítsunk.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept