Diétás mini bejgli cukor és fehérliszt mentesen

diétás mini bejgli

Annyian kérték a mini falatnyi bejgli diétás verzióját, hogy egyértelmű volt számomra, hogy ez lesz a következő, amit megsütök. Mennyei lett.  Remélem nektek is ízleni fog a diétás mini bejgli.

Hozzávalók: Egy tepsi mini bejglihez (fele mákos lesz fele diós)

Tésztához:

  • 350 g teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 50 g búzasikér
  • 125 g margarin
  • 60 g zsír
  • 10 g negyadannyi édesítő
  • 15 g friss élesztő
  • pici só
  • 1 db tojássárgája
  • 50 g 30%-os cukrozatlan habtejszín
  • 2 dl kézmeleg víz

Mákos töltelék: (Ha csak mákosat szeretnénk, akkor duplázzuk meg)

  • 200 g mák
  • 30 g negyadannyi édesítő
  • 47 g (5 db) Gullon keksz
  • 125 g forró víz
  • egy citrom reszelt héja

Diós töltelék: (Ha csak diósat szeretnénk, akkor duplázzuk meg)

  • 200 g darált dió
  • 30 g negyadannyi édesítő
  • 47 g (5 db) Gullon keksz
  • 125 g forró víz
  • Ízlés szerint narancshéj vagy rumaroma is mehet bele

Kenéshez:

  • egy egész tojás

Recept:

Mákos töltelékhez:

Először a mákot az édesítőt és a morzsolt keszet összekeverjük, majd kávédarálón ledaráljuk.

Belereszeljük egy citrom héját.

Vizet forralunk és kimérünk belőle 125 g-ot, amit hozzáöntünk a keverékhez. Ne a kimért vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.

Alaposan elkeverjük, majd hűtőbe rakjuk.

Diós töltelékhez:

A darált dióval egyűtt a kekszet is ledaráljuk, amjd édesítjük.

Vizet forralunk és kimérünk belőle 125 g-ot, amit hozzáöntünk a keverékhez. Ne a kimért vizet forraljuk, mert elpárolog a víz egy része.

Tészta és összeállítás:

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és az egészet elkezdjük kézzel összemorzsolni. Addig gyúrjuk, míg egy homogén tésztát nem kapunk. (nem kell futtatni az élesztőt csak belekeverni a tésztába)

A kész tésztát hűtőbe rakjuk egy órára.

Amikor letelt az egy óra a tésztát kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra.

A töltelékből kb 1,5 cm vastag rudat formázunk és a tészta szélétől 2 cm-re lerakjuk a tésztára. Óvatosan rátekerjük a tésztát a töltelékre, majd ahol összeér a tészta ott elvágjuk és alaposan összenyomkodjuk. Nagyon alaposan járjunk el. Folyamatosan amíg készítjük a bejgliket figyeljük, hogy nyílik-e és újra nyomkodjuk össze. Nehezen lehet összeilleszteni.

Sütőpapíros tepsire rakjuk úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön.

Lekenjük felvert egész tojással, majd hűtőbe rakjuk 30 percre.

Sajnos a diétás bejgli teteje nem lesz márványos.

Ha a fehérje is megszáradt, akkor egy késsel felszeleteljük a rudakat kb 2-2,5 cm-es darabokra. Egymás mellé rakjuk legalább fél cm távolságra egymástól szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire.

Ha készen vagyunk előmelegítjük a sütőt alul-felül sütésen 180 fokra.

Így sütjük kb 25-30 percig, vagyis addig, amíg szép barna színt nem kap a teteje.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept