Nagyon finom puha tésztája van és krémes a tölteléktől. Olyan, mintha egy nagyon szaftos kakaós csiga lenne.
Hozzávalók 2 db kisebb kalácshoz:
A tésztához:
A töltelékhez:
Recept:
A lisztet és a búzasikért egy tálba mérjük az édesítőszerrel együtt és beletesszük a csipet sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe. Ide morzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített víz és tejszín keverékét. Beleütjük a tojást, majd belemérjük az olajat. Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához. Összesen 40 percig kelesztjük. 20 percnél kicsit újragyúrjuk, és újabb 20 percig hagyjuk kelni. Elfelezzük a tésztát és meggömbölyítjük, majd mindkettőt kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak bírjuk. Megkenjük mindkettőt kakaós, margarinos, mascarponés kikevert krémmel és feltekerjük. Hosszában kettévágjuk úgy, hogy az egyik végét nem vágjuk végig teljesen. Egyik végén összecsípjük, majd összefonjuk (csavarjuk) úgy, hogy a vágott oldala mindig kifelé nézzen.
A másik kalácsot is elkészítjük az előzőekhez hasonlóan. Szilikonos sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába rakjuk kelni 45 percre.
A tapadásmentes formát, amit használok ide kattintva tudjátok megvásárolni
Időközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésen. Forró sütőben 30–45 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hűlés után kiemeljük a formából és leszedjük róla a sütőpapírt.
Formázási videó elérhető Youtube csatornámon Csavart kalács címen