Diétás hamburgerzsemle

Diétás hamburgerzsemle

Többször volt már kérdés, hogy van-e diétás hamburgerzsemle receptem. Most leírom nektek magát a zsemlét, itt pedig teljes hamburger leírást találhattok. Kimondottan retro kissé édes zsemle ízvilág ez a tészta. Nem hivalkodó az íze. Szerintem jobb lett, mint a fehér lisztes.

Többi diétás receptem ide kattintva érhető el

Hozzávalók: 6 db zsemléhez 36 g CH/ db a tésztára nézve

  • 35 dkg (350 g) teljes kiőrlésű búzaliszt (60 g/100g emiatt 210 g CH)
  • 8 dkg (80 g) búzasikér (6 g/100g emiatt 5 g CH)
  • 2 tk. (10 g) só
  • 10 g negyedannyi
  • 1,5 dkg (15 g) élesztő
  • 2,8 dl (280 g) víz
  • 2 evőkanál (30 g) 30%-os habtejszín (cukrozatlan)
  • 3,5 dkg (35 g) hideg vaj

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót és az édesítőt a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos vizet, megvárjuk míg felfut az élesztő, majd a tejszínt és a vajat is belemérjük.

Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd 45 percet kelesztjük.

Ha megkelt 6 db-ra vágjuk (kb. 130-135 g/db) és megformázzuk őket zsemlének. Ilyenkor a lényeg az, hogy a tenyerünkkel kicsit kifelé feszítsük a tésztát. Akkor jó, ha már egy szép feszes kis gombóc van a markunkban. 

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket.

Kb. fél órát kelesztjük őket, de inkább azt figyeljük, hogy duplájukra keljenek meg.

Ha megkeltek lekenjük őket egy kis tejszínnel felvert egész tojással. És ha szeretnénk, akkor megszórjuk őket szezámmaggal.

Közben előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütésen 180 C oC-ra, gőztér alkalmazásával.

Kb. 15-20 perc alatt készre sütjük a zsemléket. ha már szép barna, akkor biztosan jó lesz.

Hidd el a kedvenced lesz ez a diétás hamburgerzsemle.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell
néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a
következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Csatlakozz diétás csoportomhoz a következő linken Tudatos Diéta – Kálci
diétabarát receptjei, dietetikus közreműködésével