Diétás formakenyér

Az egyszerű és gyorsan elkészíthető toast-, más néven forma-kenyér egy különleges kenyérfajta, melyet jellemzően sűrűbb tészta és vékony, puha héj jellemez. Ez a ínycsiklandó kenyér könnyedén elkészíthető, és a végeredmény ideális alapanyagot biztosít melegszendvicsek készítéséhez. A kenyér magában hordozza a varázslatos illatokat és az ízeket, ráadásul a teljes kiőrlésű lisztből készült verziója rostban gazdag alternatívát nyújt az egészséges étkezéshez.

Többi diétás kenyér recept ide kattintva elérhető

Magvakkal dúsított verzióért kattints ide.

Hozzávalók: kb. 850 g-os kenyérhez

  • 45 dkg (450 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg (80 g) búzasikér
  • 2 tk. (10 g) só
  • 20 g élesztő
  • 3,5 dl (350 g) víz
  • 25 g vaj
Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek az értékek csupán becslések, amely az alapanyagok és a pontos mérések függvényében változhatnak. A megfelelő eredményhez mindig ajánlott ellenőrizni az alapanyagok pontos tápanyagtáblázatát és minden sütésnél pontos méréseket érdemes végezni.
Tápérték táblázat
100 g kenyér tartalmaz
Energia (kcal,kJ)
231
968
Zsír (g)
3
 
Szénhidrát (g)
32
 
Fehérje (g)
14
 

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót és a búzasikért, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a langyos vizet. Összekeverjük, majd belerakjuk a hideg vajat. Az egészet kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Egy kb. 30x10 cm-es püspökkenyérformát kivajazunk és belisztezünk vagy szilikonos sütőpapírral kibéleljük.

Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd azonnal a püspökkenyérformába nyomkodjuk. Így is kb. 30 percig kelesztjük. Megvárjuk, hogy kicsit felpúposodjon a tésztánk, de ne legyen nagyon púpos, mert akkor sütés közben összeesik. A sütőt előmelegítjük 180 oC-ra alsó-felső sütési módban, a gőzteret alkalmazva. Mielőtt a kenyeret a sütőbe tolnánk, lespricceljük vízzel a felületét, és kb. 30–35 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal rácsra borítjuk és ismét adunk neki egy kis vizes spriccelést. Hideg helyre tesszük hűlni.

Ha szeretnéd megmutatni a diétás finomságokat, amiket sütsz, akkor csatlakozz a Tudatos diéta közösségünkhöz Facebookon: https://www.facebook.com/tudatosdieta.hu
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept