Az egyszerű és gyorsan elkészíthető toast-, más néven forma-kenyér egy különleges kenyérfajta, melyet jellemzően sűrűbb tészta és vékony, puha héj jellemez. Ez a ínycsiklandó kenyér könnyedén elkészíthető, és a végeredmény ideális alapanyagot biztosít melegszendvicsek készítéséhez. A kenyér magában hordozza a varázslatos illatokat és az ízeket, ráadásul a teljes kiőrlésű lisztből készült verziója rostban gazdag alternatívát nyújt az egészséges étkezéshez.
Hozzávalók: kb. 850 g-os kenyérhez
Recept:
A lisztbe belekeverjük a sót és a búzasikért, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a langyos vizet. Összekeverjük, majd belerakjuk a hideg vajat. Az egészet kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz. Egy kb. 30x10 cm-es püspökkenyérformát kivajazunk és belisztezünk vagy szilikonos sütőpapírral kibéleljük.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd azonnal a püspökkenyérformába nyomkodjuk. Így is kb. 30 percig kelesztjük. Megvárjuk, hogy kicsit felpúposodjon a tésztánk, de ne legyen nagyon púpos, mert akkor sütés közben összeesik. A sütőt előmelegítjük 180 oC-ra alsó-felső sütési módban, a gőzteret alkalmazva. Mielőtt a kenyeret a sütőbe tolnánk, lespricceljük vízzel a felületét, és kb. 30–35 perc alatt szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, azonnal rácsra borítjuk és ismét adunk neki egy kis vizes spriccelést. Hideg helyre tesszük hűlni.