Húsvét közeledtével úgy, hogy egyre több diétás receptem érhető el többen érdeklődtek, hogy van-e diétás fonott kalács receptem? Nem volt, de gondoltam gyorsan a MINI DIÉTÁS KALÁCS és a FONOTT KALÁCS receptek mellé elkészítem nektek a fonott diétás változatot is.
28,14 g CH/100 g az én alapanyagaimmal
A lisztet és a sikért egy tálba rakjuk és belekeverjük a sót valamint az édesítőszert is. A közepében mélyedést csinálunk.
Ide morzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejszínes vizet.
Belerakjuk a tojássárgáját, valamint a hideg margarint (vajat) is darabokban.
Kidagasztott tésztát egy órát kelesztjük langyos helyen, ha letelt az egy óra, akkor deszkára borítjuk. Annyi részre vesszük, ahányas fonást szeretnénk készíteni és gombócokká formázzuk őket.
15 percet hagyjuk kelni a gombócokat, majd kilapítjuk őket, felteketjük és így sodrunk belőle rudat és megfonjuk a kalácsot a tetszőleges fonással.
Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és felvert egész tojással megkenjük a tetejét.
Kelni hagyjuk kb 30-45 percet. Minimum duplájára keljen.
Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul felül sütésen.
Ismét lekenjük a tetejét tojással.
Forró sütőbe tolva kb 30perc alatt készre sütjük. Ha már szépen megpirult jó is.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept