Amikor a felhő pogácsa receptet megírtam biztos voltam benne, hogy kell egy diétás verziót készítenem belőle. Így jött létre ez a diétás pogácsa recept, ami biztosan nem fog csalódást okozni. A "korpás" dolgokat nem kedvelők is szívesen ették. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!
A lisztet és a sikért összemorzsoljuk a margarinnal és a sóval, belekeverjük a sajtot, majd a közepébe mélyedést készítünk és ide morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos vizet. Hagyjuk felfutni, majd belerakjuk a tejfölt és a tojást. Kidagasztjuk a tésztát. Nem baj ha nem válik el az edény falától. Mivel zsíros tészta akkor is össze tudjuk szedni. Ne tegyünk bele több lisztet! Meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Kinyújtjuk és háromszor meghajtogatjuk a megkelt tésztát. A hajtogatások között 20 percig pihentetjük. Amikor készen van az utolsó hajtogatás is, kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Kis méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Lásd Videó.
Én a Cserni gépműhely pogácsaszaggatóit használom és a 4 cm-es méretet választottam ennél a receptnél. Kattints ide és vedd meg a Süss Velem webáruházban
Megkenjük tojássárgájával, majd megszórhatjuk apróra vágott tökmaggal (egyéb magvakkal) vagy reszelt sajttal. Ha szeretnénk a tetejét is megsózhatjuk nagyon finom lesz tőle.
Miután a tepsibe tettük szilikonos sütőpapírra a pogácsákat, még addig kelesztjük, amíg melegszik a sütő (kb. 15-20 perc)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt pirosra sütjük a felhő pogácsákat.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept
Hajtogatáshoz segítséget a fehér lisztes verzió videójában találsz: