Diétás fahéjas csavart kalács

Nagyon finom puha tésztája van és krémes a tölteléktől. Nem is tudom, mihez hasonlítani, ezt meg kell kóstolnotok. Nem lehet rajta érezni, hogy nem fehérlisztes verzió.

 

Hozzávalók 2 db kisebb kalácshoz:

A tésztához:

  • 500 g teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 100 g búzasikér
  • 2,5 dl (250 g) víz 
  • 1,6 dl (160 g) habtejszín 
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
  • 1 ek. (20 g) negyedannyi édesítőszer
  • 1 M-es tojás
  • 2 ek. (20 g) olaj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 200 g szobahőmérsékletű margarin
  • 35 g negyedannyi édesítőszer
  • 2 tk. őrölt fahéj

 

 

Recept:

A lisztet és a búzasikért az édesítővel együtt egy tálba mérjük és beletesszük a csipet sót, majd mélyedést készítünk a közepébe. Ide morzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített víz és tejszín keverékét. Beleütjük a tojást, majd belemérjük az olajat. Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához. Összesen 40 percig kelesztjük. 20 percnél kicsit újragyúrjuk, és újabb 20 percig hagyjuk kelni. Elfelezzük a tésztát és meggömbölyítjük, majd mindkettőt kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak bírjuk. Megkenjük mindkettőt fahéjas-margarinos kikevert krémmel, és feltekerjük. Hosszában kettévágjuk úgy, hogy az egyik végét nem vágjuk teljesen végig. Egyik végén összecsípjük, majd összefonjuk (csavarjuk) úgy, hogy a vágott oldala mindig kifelé nézzen. 

A másik kalácsot is elkészítjük az előzőekhez hasonlóan. Szilikonos sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába rakjuk kelni 45 percre. 

A tapadásmentes formát, amit használok ide kattintva tudjátok megvásárolni 

Időközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésen. Forró sütőben 30–45 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hűlés után kiemeljük a formából és leszedjük róla a sütőpapírt.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept