Nagyon finom puha tésztája van és krémes a tölteléktől. Nem is tudom, mihez hasonlítani, ezt meg kell kóstolnotok. Nem lehet rajta érezni, hogy nem fehérlisztes verzió.
Hozzávalók 2 db kisebb kalácshoz:
A tésztához:
A töltelékhez:
Recept:
A lisztet és a búzasikért az édesítővel együtt egy tálba mérjük és beletesszük a csipet sót, majd mélyedést készítünk a közepébe. Ide morzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített víz és tejszín keverékét. Beleütjük a tojást, majd belemérjük az olajat. Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához. Összesen 40 percig kelesztjük. 20 percnél kicsit újragyúrjuk, és újabb 20 percig hagyjuk kelni. Elfelezzük a tésztát és meggömbölyítjük, majd mindkettőt kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak bírjuk. Megkenjük mindkettőt fahéjas-margarinos kikevert krémmel, és feltekerjük. Hosszában kettévágjuk úgy, hogy az egyik végét nem vágjuk teljesen végig. Egyik végén összecsípjük, majd összefonjuk (csavarjuk) úgy, hogy a vágott oldala mindig kifelé nézzen.
A másik kalácsot is elkészítjük az előzőekhez hasonlóan. Szilikonos sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába rakjuk kelni 45 percre.
A tapadásmentes formát, amit használok ide kattintva tudjátok megvásárolni
Időközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésen. Forró sütőben 30–45 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Hűlés után kiemeljük a formából és leszedjük róla a sütőpapírt.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept