Csokidarabos keksz

Nagyon régóta kísérletezgetek egy olyan recepttel, ami nekem is ízlik és puha omlós, ropogós. Ez a csokidarabos keksz minden évben az, amivel a mikulást várjuk. De egész évben nagyon finom kávé vagy csak egy pohár tej mellé.

Hasonlóan egyszerű gyerekkel is elkészíthető recept a kókuszgolyó. Próbáljátok ki azt is.

Hozzávalók 16 db nagyobb vagy 28 db kisebb kekszhez:

  • 220 g búzafinomliszt
  • 20 g keményítő (liszttel helyettesíthető, de úgy nem olyan omlós a végeredmény)
  • 1 lapos teáskanál sütőpor
  • 140 g kristálycukor
  • 140 g puha margarin (Vénusz vaníliaízű sütőmargarint használtam)
  • 1 tojássárgája
  • 150 g süthető étcsoki pasztilla (ha nincs az se tragédia, apróra vágott keserűcsoki is jó)

Recept:

A cukrot az olvasztott margarinnal habosra keverjük, majd belekeverjük a tojás sárgáját is. Ebbe megy a lisztes, keményítős, sütőporos keverék.

Ha úgy kb összekeveredett, akkor megy bele a csokipasztilla. Figyelem nem fog összeállni a tészta! Nem baj!

Én innentől kézzel dolgoztam, mert a kéz melege segít a tésztának, hogy összeálljon.

Ha nagyobb kekszeket szeretnénk, akkor kb. 45 g-os adagokat kiveszünk és a kezünkkel összenyomva keksz formát adunk neki.

Ha kisebb kekszekre vágyunk, akkor kb 25 g-os darabokat fogunk és ugyanúgy megformázzuk őket.

Egymás mellé rakjuk a szilikonos sütőpípírral bélelt tepsire úgy, hogy egy cm távolság legalább maradjon közöttük.

160 fokos előmelegített sütőben kb 20 percig sütve biztos, hogy puha marad a végeredmény, de nem igazán lesz szép a színe.

Amikor kivettük a sütőből hideg helyre tesszük és nem nyúlunk hozzá addig, amíg teljesen ki nem hűlnek, mert különben szétesik a csokidarabos keksz!!!

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept