Sokan kérdezték, hogy lehet-e a gyökérkenyeret szobahőn keleszteni. Lehet hasonlót csinálni, de akkor hajtogatnunk kell. Nagyon puha ropogós kérgű kis kenyérkéket kapunk eredményül.
Ciabatta egy olasz pékárú, aminek a jelentése papucs. Készíthetünk belőle szendvicset, bruschettát, paninit, vagy tunkolhatunk vele, olívaolajba mártogathatjuk akár pestóval is megkenhetjük.
Fogunk egy lapos nagyobb méretű fedeles műanyag tálat. Beleöntjük a szoba-hőmérsékletű vizet és belekeverjük az élesztőt. Ebbe öntjük az olajat, majd a sós lisztet. Kanállal összekeverjük. (Videón látszik az állaga)
Ne ijedjünk meg nagyon ragadós!!!!!! Ezt a ragadós tésztát edényben lezárva hagyjuk 45 percig.
Vizes kézzel meghajtogatjuk coil hajtással és 30 percig kelni hagyjuk.
Másodszor is meghajtogatjuk és ismét 30 percig hagyjuk kelni. (Ezt is mutatom a videón)
Harmadszor is hajtogatjuk, de ekkor már 45 percig hagyjuk kelni.
Lisztezett felületre borítjuk az edényt és hagyjuk, hogy magától kijöjjön a tészta. (Videón mutatom milyen az)
Ekkor már a sütőt a tepsivel együtt előmelegítjük 240-250 fokra alul-felül sütésen. Nem kell sütőpapír, ha elég meleg a tepsink, akkor nem fog ráragadni!
Óvatosan alányúlkálva megformázzuk kicsit lisztes kézzel, majd 4 db-ba vágjuk.
Óvatosan egyenként megformázzuk.
Alaposan lisztezett konyharuhával bélelt edénybe rakjuk, letakarjuk 30 percet kelesztjük így is. Konyharuha legyen a kenyérkék között is.
Ha letelt az idő, akkor egy lapát segítségével rakjuk őket egyesével a forró a tepsibe és süssük, míg a kérge ropogós nem lesz.
Az egész folyamat videón (hajtogatások nélkül):