Burgonyás zsemle

Burgonyás zsemle

Burgonyás kenyér receptem után, most kedvet kaptam egy burgonyás zsemle recept kidolgozásához. Formázáson agyaltam éppen, amikor szembejött velem a

Nem lett olyan szép, mint azok, mert persze nem sikerült vászonon formáznom, de pulton is meg lehet csinálni és így is látványos eredményt ad. Remélem tetszeni fog nektek is.

Hozzávalók: 9 db-hoz

  • 3 dl víz
  • 50 g burgonya
  • 5 g só
Tésztához:
  • 500 g búzafinomliszt (BL55)
  • 10 g só
  • 12 g élesztő
  • 10 g cukor
  • 2 ek (kb. 30-35 g) olaj
  • Megfőtt burgonya
  • Burgonya főzőleve + szükséges mennyiségű víz (összesen 3 dl)

Recept:

A krumplit kockákra vágva az 5 g sóval és kb. 3 dl vízzel feltesszük főni.

A lisztbe belekeverjük a sót és a közepében kialakított mélyedésbe szórjuk a cukrot, majd rámorzsoljuk az élesztőt.

A kihűlt krumplit leszűrjük, miközben lemérjük a főzővíz mennyiségét. Ezt legegyszerűbben mérleggel tudjuk megtenni. A főzővíz mennyiségét kiegészítjük 300 g-ra (3 dl-re).

Az élesztőre öntjük a kézmleg és 3 dl-re kiegészített főzővizet, majd a villával összetört krumplit is beletesszük. Végül ha felfutott az élesztő (felúszik a víz tetejére), akkor megy bele az olaj. Kidagasztjuk a tésztát, majd 45 percig hagyjuk kelni. NAGYON LÁGY A TÉSZTA!

Lisztezett deszkára borítjuk és 100 g-os darabokra vágjuk. Igen tudom, nagyon ragad és lágy, de lisztezzétek bátran a formázásnál. Ezeket a darabokat gömbölyítjük és újabb 15 percet pihentetjük letakarva őket.

Megformázzuk őket oly módon, hogy a bőven lisztezett pulton a tenyerünkbe fogva a lisztbe mártott gombócot körbe körbe mozgatjuk. Lásd VIDEÓ.

A formázást követően 20-30 percet kelesztjük őket a "gyűrött" oldalukkal lefelé egy lisztezett sütőpapíros tepsin letakarva konyharuhával.

TIPP: Én újrahasznosítható sütőpapírt használok. Nagyon gazdaságos, hiszen évekig használható és mindemellett környezetbarát megoldás! Beszerezhetitek Süssvelem Webáruházból

Amikor lejárt az idő óvatosan egy lapáttal alá nyúlva megfordítjuk őket, hogy a "gyűrött" felük legyen felfelé. Ekkor melegítjük elő a sütőt 220 fokra alul felül sütésen úgy, hogy egy tálban vizet rakunk be, hogy gőz keletkezzen a sütőtérben. Így még kelnek a zsemlék 10-15 percet, amíg melegszik a sütő.

Ne aggódjunk, hogy lapos és nagyon puha a tészta, majd a sütőben szépen felemelkedik.

TIPP: Megfordításkor a "gyűrött" felüket bemárthatjuk vízbe, majd magvakba. Nálam szezámmag és lenmag 1:1 arányú keveréke volt.

Sütés előtt vízzel spricceljük, majd előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép barnára sütjük őket.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: 

https://www.facebook.com/kalcirecept

Értékelések

5
buy metformin 500mg generic - order metformin 1000mg for sale generic acarbose
Értékelés: