Őszintén bevallom nem vagyok nagy briós rajongó. A gyerekek viszont szeretik így beadtam a derekamat és a szomszédasszonyom Szilvi receptjét alapul fogva megcsináltam az én verziómat. Emellett egy kis turpissággal megbolondítva már nekem is ízlett ez a foszlós csodatekercs.
A lisztet egy tálba szitáljuk és belerakjuk a csipet sót. A közepében mélyedést csinálunk.
Ide szórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és erre öntjük a langyos tejet.
Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt.
Belerakjuk a tojássárgáját is, valamint a puha, de nem folyós margarint (vajat/olajat) is.
Kidagasztott tésztát 30 percet kelesztjük langyos helyen. Ha letelt a fél óra, akkor enyhén lisztezett deszkára borítjuk.
16 részre vágjuk (kb 60-65 g)
Elkezdjük rúddá sodorni a darabokat úgy, hogy a pulthoz nyomjuk.
Kb 25-30 cm-es legyen egy rúd. Ezeket felezzük így 16 kisebb brióst készítünk.
Vagy 10-15 cm-esre sodorjuk és kettőt összefonunk így 8 db nagyobb lesz belőle.
Megfonjuk a briósokat.
Ha készen van, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kelni hagyjuk kb 30 percet.
Kelesztés közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra alul felül sütésen.
Ha megkelt megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk bőven kristálycukorral.
TIPP: Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral szórva még finomabbak.
Forró sütőbe tolva kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept