Bodza szörp az örök klasszikus. Mindig nagy boldogság, amikor meglátom az első virágokat a bodzán. Fiaim egyből kiabálni kezdenek, hogy bodzaaaaaszöööörppp. Én a savanyúságát c-vitaminnal és citromsavval szoktam beállítani így még egy kis vitamin is jut belénk így tavasszal. Színét és ízét is megkoronázza a karamell. Nagyon finom és egészséges bodza szörpöt készíthetünk, amiből 35 liter frissítő ital készíthető higítással. Ha az ajánlott 30 g/3 dl hígítást alkalmazzátok akkor kb. 15 g cukor kerül egy pohár italba.
A kristálycukorból 100 g-ot egy edényben kevergetés nélkül karamellizálunk lassú tűzön, majd felöntünk a vízzel.
Ha feloldódott, akkor belerakjuk a maradék cukrot is. Addig kevergetjük, míg el nem olvad a cukor.
Amíg hűl, addig egy 5 l-es befőttesüveget telenyomkodunk bodzavirággal belerakjuk a citrom karikákat is.
A bodzavirág ne forgalmas autóút mellől származzon, ne legyen tetves. Nem szabad megmosni felhasználás előtt, mert a virágpor adja az ízét a szörpnek. Napos időben szedjük és ne eső után közvetlenül.
Ha kihűlt (kéz meleg) a szirup, akkor belekeverjük a citromsavat is és ráöntjük a virágokra. 24 órán át hagyjuk szoba-hőmérsékleten állni.
Leszűrjük és hűtőben tároljuk.
Ízlés szerint vízzel hígítva fogyasztjuk. Nálunk a 30 g szörp egy pohár vízbe higítás vált be.
Én ezt a mennyiséget hűtőben tárolom. Télre lehet borkősavval tartósítani a bodza szörp-öt 3 g/liter mennyiségben, azaz a 3.5 literbe kb. 10 g kell. A leszűrt szörpből 1 dl-t vegyetek ki és ebben oldjátok fel a borkősavat. Ezt keverjétek bele a többi szörpbe.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept