Bodza szörp az örök klasszikus. Mindig nagy boldogság, amikor meglátom az első virágokat a bodzán. Fiaim egyből kiabálni kezdenek, hogy bodzaaaaaszöööörppp. Én a savanyúságát c-vitaminnal és citromsavval szoktam beállítani így még egy kis vitamin is jut belénk így tavasszal. Színét és ízét is megkoronázza a karamell. Nagyon finom és egészséges bodza szörpöt készíthetünk, amiből 10-12 liter frissítő ital készíthető higítással.
A kristálycukorból 100 g-ot egy edényben karamellizálunk, majd felöntünk a vízzel.
Ha feloldódott, akkor belerakjuk a maradék cukrot is. Addig kevergetjük, míg el nem olvad a cukor.
Amíg hűl, addig egy 2 l-es befőttesüveget telenyomkodunk bodzavirággal belerakjuk a citrom karikákat is.
Ha kihűlt (kéz meleg) a szirup, akkor belekeverjük az aszkorbinsavat és a citromsavat is és ráöntjük a virágokra. 24 órán át hagyjuk szoba-hőmérsékleten állni.
Leszűrjük és hűtőben tároljuk.
Ízlés szerint vízzel hígítva fogyasztjuk. Nálunk ez kb 50 adag, így 200 mg C-vitamin jut egy adagba.
Én ezt a mennyiséget hűtőben tárolom. Télre lehet borkősavval tartósítani a bodza szörp-öt 3 g/liter mennyiségben
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept