Mindig is szerettem volna finom puha perecet sütni. Gyerekek nagyon szeretik a sós pancsosat. Tudod az az, ami ilyen sajtnak látszó valami, de mégis kiderül amikor eszed, hogy tömény só.
Aztán gondoltam egyet, mert nagyon régóta foglalkoztatott a bajor perec elkészítése. Nagyon szeretem azt a ropi ízt, ami visszaköszön a bajor perec ízén. Próbáltam is már pár receptet, de valahogy nem volt az igazi egyik sem. Főzni kell, meg vacakolni vele. Gondoltam egyet és úgy döntöttem, hogy átalakítom a perec receptemet. Férfiak is biztos értékelni fogják ha elkészítitek nekik egy jó korsó sör mellé.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos vizes tejet. Belerakjuk a puha vajat. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk, hogy ne ragadjon az edény falához vagy a kezünkhöz.
Dagasztás után 40 percet kelesztjük, majd 10 db-ba vágjuk.
Mindegyiket rúddá sodorjuk. Semmiképpen ne legyünk "erőszakosak" a tésztával. Ha nem akar nyúlni , akkor hagyjuk 10 percig kelni és folytassuk a sodrást tovább. Ha nagyon nyújtjuk a tésztát, akkor elszakadhatnak a sikérszálak és "csíkos" lesz a perec.
Megformázzuk őket perec formára és a találkozási pontokon az ujjunkkal erősen lenyomjuk
Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kész pereceket.
30 percig kelni hagyjuk őket egy tiszta nedves konyharuhával letakarva.
Amíg kelnek a perecek, addig előkészülünk a lúggal való kezelésre.
Nem kell frászt kapni semmi extra nem lesz benne. Nem mar meg vagy ilyesmi. Akár meg is ihatnánk ha sok a gyomorsavunk, de inkább ne, mert nincs jó íze.
A vízbe beleöntjük a szódabikarbónát és feloldjuk benne.
A megkelt pereceket egy ecset segítségével lekenjük a lúg oldattal. Mindenhol legyen rajtuk, mert csak ott lesz barna és ropogós.
Durva szemű sóval megszórjuk. Ha szeretnénk akkor bevághatjuk az ívek mentén késsel vagy pengével tetszés szerint, de nem kötelező.
200 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb. 15-20 percre. Akkor vegyük ki ha már szép barna mindegyik!
Szilikonos sütőpapíros tepsire rakjuk a kész pereceket, majd lekenjük őket egy felvert egész tojással. 30 percig kelni hagyjuk őket .
Amíg kelnek a perecek, addig előkészülünk a sós panccsal. A sót és a lisztet összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű de a kanálról már lefolyó pancsot kapjunk.
Ha megkeltek a perecek, akkor lelocsoljuk a sós panccsal.
200 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tesszük őket kb. 15-20 percre. Akkor vegyük ki ha már szép barna mindegyik, de a sós pancs még fehér rajta.
TIPP: Amíg az egyik tepsi sül, addig a másikat tegyük hideg helyre ha tudjuk. Pl. hűtő vagy télen a terasz ha van.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept