Bagett egyszerűen

bagett

Sokáig nem sütöttem bagettet, mert nincs sütőformám hozzá és az eredeti tészta lágysága megkívánja a formában sütést. Úgy gondoltam a sajtos stangli receptem tökéletes lesz a célra csak kicsit máshogy fogom megformázni és kiveszem azokat az alapanyagokat, amik puhítják a kérget, hiszen az igazi bagett ropogós kérgű. Megnöveltem a mennyiséget és megsütöttem az én bagettjeimet.  Forma nélkül, a lehető legegyszerűbben.

Hozzávalók 3 db-hoz

  • 50 dkg (500 g) búzafinomliszt
  • 2 tk. (10 g) só
  • 2,5 dkg (25 g) élesztő
  • 3 dl (300 g) langyos víz
  • 1 kk. (3 g) cukor
  • 10 g vaj

Recept:

A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizet. Ebbe rakjuk a hideg vajat. 

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet 40 percen át kelni hagyunk.

Elharmadoljuk a tésztát kb. 280 g/db

Három bagettet formázunk belőle. Kilapogatjuk, majd feltekerjük és összecsípjük a tésztát.

Szilikonos sütőpapíros tepsin kelesztjük kb. 40 percet szoba hőmérsékleten (addig míg dupla vastag lesz mindhárom)

Süthetjük bagett sütő formán is. Ekkor 210 g-os db-okat vágjunk és megformázva azon keleszjük. Itt a SÜSS VELEM webáruházban beszerezhető. Arra ügyeljünk, hogy mosogatógépben nem mosható.

Kelesztés vége előtt kb. 20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt. Előmelegítésnél a sütőt 210 fokra kapcsoljuk alsó-felső sütésen, gőztér alkalmazásával.

Lespricceljük hideg vízzel a bagettek felületét (ekkor szórhatunk rá magvakat). 3 helyen bevágjuk a tetejét, majd a forró sütőbe toljuk.

Addig sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki és finom ropogós héja keletkezik. Ez kb. 25 perc alatt érhető el.

Forrón rácsra tesszük és lespricceljük hideg vízzel.

Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept

Értékelések

Jelenleg nincs leadott értékelés.
Értékelés: