Baba kifli

20190430_131622.jpg

Nemrég költöztünk családi házba. Új hely, új emberek, új védőnéni. 

Amikor megismerkedtünk Nikivel (új védőnéni) egyből felcsillant a szeme, hogy nincs-e kedvem a helyi kisbabás anyukáknak valami főzős baba klubbot tartani? Szívesen vettem a felkérést, de az első kérdésem az volt, hogy de mit süssünk? KIFLIT hangzott a válasz. Oké, de az ilyen rendezvényeken általában egészen pici babákkal szoktak jönni olyan kifli kéne, ami tejmenetes és bevezethető vele a glutén. Olyan receptem van, ami tejmentes, de valahogy nem szívesen adnék semmilyen növényi tejet az első glutén kóstoláskor. Innen jött az ötlet, hogy csinálok egy egyszerű vizes kifli receptet, amit könnyen megsüthet bárki és a babának is adható könnyű szívvel.

Hozzávalók 12 db kiflihez:

  • 50 dkg búzafinomliszt (BL55)
  • 3 dl langyos víz
  • 15 g (1 evőkanál) napraforgóolaj 
  • 2,5 dkg (25 g azaz fél kocka) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított élesztő
  • 1 teáskanál (5 g) só (ennyi sóval kicsit sótlan lesz a felnőtt ízlésnek)

Recept:

Jó tanács kisgyerekeseknek: Akkor állítsd össze a tésztát, amikor tudod, hogy a kicsinek közeledik az alvásidő. 

Amíg altatod addig megkel és az alvásidő alatt lesz időd a formázással foglalkozni.

A vizet meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt 

Beleöntjük a langyos vizet, erre öntjük az olajat.

Az egészet összegyúrjuk és simára dagasztjuk. Dagasztáshoz használhatjuk a kezünket vagy valamilyen eszközt.

TIPP: A kézi robotgép csavaros karja pont dagasztásra való.

A lényeg, hogy addig gyúrjuk, hogy ne ragadjon a tészta a kezünkhöz, vagy a dagasztó karhoz és az edény falához.

40-45 percet hagyjuk lefedve kelni (pihenni). (Altasd el a gyereket, amíg kel a tészta)

Ha megkelt, akkor kettőbe vesszük és két gömböt formázunk belőle. 

Itt hagyjuk kb 10 percet megint pihenni, mert akkor könnyebben nyújtható lesz.

kb 40 cm átmérőjű kört nyújtunk mindkettőből külön, amit 6 db-ba vágunk.

Egyesével feltekerjük a háromszögeket és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket úgy, hogy a kifli közepénél lévő vég alul legyen. Figyeljünk, hogy merre görbítjük, hogy tényleg kiflinek nézzen ki :)

Nem lesznek a világ legszebb kiflijei így, de most nem ez a fontos, ha szeretnél szebbeket, akkor KATTINTS IDE és nézd meg a másik formázást a videón.

Ha mind a tepsin van, akkor berakunk egy hőálló tálba vizet sütőnk aljába és bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra légkeverésre vagy 220 fokra alul felül sütésre. Amíg melegszik az az idő elég nekik kelni :)

Ahogy bemelegedett a sütő lespricceljük a kifliket vízzel és betoljuk a sütőbe. Spricceléshez vegyetek egy "100 Ft-os" virág spriccelős flakont.

kb 20 percig sütjük aranybarnára. Ne pirítsuk túl, mert ha kemény a héja, akkor a kicsik nem bírják elrágni, de azért hagyjuk átsülni. Ez minden sütőnél más idő alatt történik. 

Amikor kivesszük gyorsan lefújjuk megint vízzel a forró kifliket.

A legszebbeket tegyük félre apának vacsorára.

Jó étvágyat!

Értékelések

Jelenleg nincs leadott értékelés.
Értékelés: