Aranygaluska egy klasszikus. Az enyém annyiban más kicsit, hogy citromhéjjal és fahéjjal van megbolondítva, így egészen különleges élményt nyújt. Próbáljátok ki, érdemes.
Egyéb kelt sütemény recepteket ide kattintva érhettek el.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. A tál oldalához bemérjük a vajat és a tojást. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Belereszeljük a citrom héját. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.
Ezután 30 percig kelesztjük a tésztát.
Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy magas falú tepsit.
Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, fahéjjal.
Ha megkelt a tésztánk nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle kézzel (kb. ping-pong labda méretűeket)
A tésztagombócokat (kb 30 db lesz) olvasztott vajba mártjuk, és a cukros dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük.
Tipp: Ha van időnk, akkor formázzunk meg minden gombócot úgy mint a zsemlét. Csodásan szép gombócokat kapunk.
Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval.
Újabb 30 percen át kelesztjük.
Az új sütőmhöz van egy magas falú "gáztepsi" abban egészen különleges magas és óriási gombócokat tudtam sütni :)
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliapudingot (több tej kell bele, mint ami a zacskón írva van, mert úgy hígabb marad).
A megkelt aranygaluskát 180 fokos előmelegített sütőben alul felül sütésen 30-35 perc alatt készre sütjük.
Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.
Ha tetszett a recept és szeretnél értesülni az újdonságokról vagy csak kell néha egy jó ötlet, hogy mit süss, főzz, akkor kövess FB-on. Kattints a következő linkre: https://www.facebook.com/kalcirecept