Aranygaluska Cukor- és finomliszt nélkül

Az aranygaluska egy klasszikus sütemény. Kár lenne, ha a diéta miatt ki kellene hagynunk. Az enyém annyiban más, hogy citromhéjjal és fahéjjal van megbolondítva, így egészen különleges ízélményt nyújt. 

Többi diétás desszert recept ide kattintva elérhető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg (300 g) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 7 dkg (70 g) búzasikér
  • 25 g friss élesztő 
  • csipet só
  • 1 db egész tojás
  • 2 dl (200 g) víz
  • 30 g cukrozatlan habtejszín 
  • 1 ek. (10 g) negyedannyi típusú édesítőszer
  • 1/2 db citrom héja
  • 35 g hideg vaj

A szóráshoz:

  • 10 dkg (100 g) darált dió
  • 3 ek. (30 g) negyedannyi típusú édesítőszer
  • 1/2 tk. (3 g) őrölt fahéj
  • 50 g olvasztott vaj

A vaníliaöntethez:

  • 4 dl (400 g) víz
  • kb. 4 dl (400 g) cukrozatlan habtejszín
  • 60 g zabpehelyliszt
  • 2 ek. (20 g) negyedannyi típusú édesítőszer
  • 1 csipet só
  • kb. 40 ml folyékony vaníliaaroma vagy ízlés szerint vaníliaőrlemény
Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek az értékek csupán becslések, amely az alapanyagok és a pontos mérések függvényében változhatnak. A megfelelő eredményhez mindig ajánlott ellenőrizni az alapanyagok pontos tápanyagtáblázatát és minden sütésnél pontos méréseket érdemes végezni.

 

 

100 g aranygaluska tartalmaz
Energia (kcal, kJ)
323
1353
Zsír (g)
18
 
Szénhidrát (g)
23
 
Fehérje (g)
14
 
 
100 g vaníliasodó tartalmaz
Energia (kcal, kJ)
150
629
Zsír (g)
13
 
Szénhidrát (g)
5
 
Fehérje (g)
2
 

 

Recept:

A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért valamint az édesítőt, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejszínes vizet és belereszeljük a citrom héját. Összekeverjük, majd belemérjük a vajat és a tojást. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Ezután 30 percig kelesztjük. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy, magas falú tepsit.

Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a negyedannyi édesítőszerrel, fahéjjal. Ha megkelt a tésztánk, szaggassunk belőle kézzel nagyjából egyforma darabokat (kb. pingponglabda méretűeket). A tésztagombócokat olvasztott vajba mártjuk, és a dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük. Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval. Újabb 30 percen át kelesztjük.

Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliaöntetet. Egy lábasba kimérjük a vizet és a tejszínt, beletesszük a vaníliát, majd elkezdjük melegíteni. Míg a folyadék felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a zabpehelylisztet az édesítőszerrel és a sóval. A keveréket óvatosan a forró tejszínes vízhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Újra felforrósítjuk, és folyamatos keverés mellett addig melegítjük, míg a liszt szépen besűríti a vaníliaöntetet.

A megkelt aranygaluskát 180 °C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 30–35 perc alatt készre sütjük. A vaníliaöntettel tálaljuk.