Az aranygaluska egy klasszikus sütemény. Kár lenne, ha a diéta miatt ki kellene hagynunk. Az enyém annyiban más, hogy citromhéjjal és fahéjjal van megbolondítva, így egészen különleges ízélményt nyújt.
Többi diétás desszert recept ide kattintva elérhető
Hozzávalók:
A tésztához:
A szóráshoz:
A vaníliaöntethez:
Recept:
A lisztbe belekeverjük a sót és a sikért valamint az édesítőt, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejszínes vizet és belereszeljük a citrom héját. Összekeverjük, majd belemérjük a vajat és a tojást. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Ezután 30 percig kelesztjük. Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy, magas falú tepsit.
Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a negyedannyi édesítőszerrel, fahéjjal. Ha megkelt a tésztánk, szaggassunk belőle kézzel nagyjából egyforma darabokat (kb. pingponglabda méretűeket). A tésztagombócokat olvasztott vajba mártjuk, és a dióban meghempergetjük, majd a tepsibe tesszük. Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval. Újabb 30 percen át kelesztjük.
Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliaöntetet. Egy lábasba kimérjük a vizet és a tejszínt, beletesszük a vaníliát, majd elkezdjük melegíteni. Míg a folyadék felforrósodik, egy kis tálkában összekeverjük a zabpehelylisztet az édesítőszerrel és a sóval. A keveréket óvatosan a forró tejszínes vízhez adagoljuk kanalanként, közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Újra felforrósítjuk, és folyamatos keverés mellett addig melegítjük, míg a liszt szépen besűríti a vaníliaöntetet.
A megkelt aranygaluskát 180 °C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, 30–35 perc alatt készre sütjük. A vaníliaöntettel tálaljuk.